To dør efter vaccinestik

Foto: Shutterstock

To personer er afgået ved døden, efter at være blevet vaccineret mod coronavirus

To personer er afgået ved døden, efter at være blevet vaccineret med Moderna-vacciner fra et parti, der sender blev suspenderet fra brug, da det blev opdaget, at de var kontaminerede, oplyser det japanske sundhedsministerium lørdag ifølge Reuters.

Læs også

Par udeblev fra bryllup: Så fik de en ubehagelig overraskelse i indbakken

De to personer var begge mænd i 30'erne. De døde inden for få dage efter at have modtaget deres anden dosis af Moderna-vaccinen, oplyser sundhedsministeriet. Begge mænd fik en vaccine fra et suspenderet parti. Der vil blive foretaget en undersøgelse af dødsårsagen.

Japan stoppede brugen af 1,63 millioner doser af Moderna-vaccinen, som var blevet sendt ud til 863 vaccinationscentre på landsplan. De stoppede dog først brugen af vaccinen mere end en uge efter, at den indenlandske distributør, Takeda Pharmaceutical Co, modtog rapporter om forurenende stoffer i nogle af doserne.

"På nuværende tidspunkt har vi ingen beviser for, at disse dødsfald er forårsaet af Moderna COVID-19-vaccinen," lyder det fra Moderna og Takeda i en fælles meddelelse lørdag.

"Det er vigtigt at foretage en formel undersøgelse for at afgøre, om der er nogen forbindelse," fortsætter de.

Den japanske regering har desuden meldt ud, at der ikke var identificeret problemer med hverken sikkerhed eller effekt, og suspenderingen af de tre partier med Moderna-vacciner var en sikkerhedsforanstaltning.

Fumie Sakamoto, der er infektionskontrolchef på St. Luke's International Hospital i Tokyo, har advaret mod at skabe en forbindelse mellem vaccinerne og de to dødsfald.

"Der kan potentielt kun være et tidsmæssigt forhold mellem vaccination og død. Der er så mange ting, vi stadig ikke ved, for at kunne drage nogen konklusioner om disse to dage," sagde Sakamoto til Reuters.

De forurenende stoffer, der blev fundet i vaccinerne i Japan, menes at være metalliske partikler, oplyser den offentlige tv-station NHK med henvisning til kilder i sundhedsministeriet.

Japan har administreret mere end 124 millioner coronavaccinationer, hvilket har medført, at cirka 44% af befolkningen er færdigvaccineret.

Pr. 8. august var 991 personer døde i Japan efter at være blevet vaccineret med Pfizer-vaccinen, mens 11 personer var døde efter at have fået Moderna-vaccinen. Der er dog endnu ikke blevet konstateret nogen sammenhæng mellem vaccinerne og dødsfaldene.

Læs også

Opdigtede sexfortællinger med mindreårige: Nu er Paludan-sagen politianmeldt

I forbindelse med de dødsfald, der blev rapporteret lørdag, havde begge mænd feber dagen efter sin anden dosis. De døde begge to dage efter at have fået feber. Der har ikke været tegn på, at deres vacciner indeholdt forurenende stoffer, forklarede en talsmand for sundhedsministeriet.

 

Dagens Gossip