Eksperter: Denne simple sygdom modvirker effektivt coronavirus

Foto: Shutterstock

Forkølelse kan ifølge eksperter hjælpe godt mod covid-19.

Vinteren er sæson for forkølelse og influenza, men i de sidste par år er der kommet konkurrence fra covid-19, som også stortrives i vinterhalvåret.

Selvom det formentlig er de færreste, som frivilligt ønsker sig nogle dage med Kleenex og snøften, så kan det dårlige ved forkølelse faktisk kompensere for sig selv.

Nu anslår eksperter nemlig, at man som forkølet faktisk er bedre rustet mod covid-19 smitte.

Læs også

Derfor kan man få corona 3 gange

En lille undersøgelse, udført af forskere ved Imperial College London, undersøgte, hvorfor nogle mennesker ikke blev smittet med covid-19 selv efter at være blevet udsat for den. Det skriver Metro.

Studiet fandt ud af, at når folk fik andre coronavirus, såsom almindelig forkølelse, producerede de høje niveauer af T-celler, hvilket kunne gøre dem mindre tilbøjelige til at få covid-19.

Men eksperterne understregede dog også, at folk stadig burde blive vaccineret som den bedste chance for at beskytte sig selv mod virussen.

Rhia Kundu, førsteforfatter af undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications, sagde: 

“At blive udsat for Sars-CoV-2-virus resulterer ikke altid i infektion, og vi har været ivrige efter at forstå hvorfor. Vi fandt ud af, at høje niveauer af allerede eksisterende T-celler, skabt af kroppen, når de er inficeret med andre menneskelige coronavirus, såsom almindelig forkølelse, kan beskytte mod Covid-19-infektion.”

Eksperterne observerede 52 mennesker, der levede med et bekræftet tilfælde af covid-19 tilbage i september 2020 – før vaccinationsprogrammet blev lanceret.

De, der deltog, udførte en PCR-test i starten af ​​undersøgelsen og fire og syv dage senere for at se, om de også fik virussen.

Blodprøver blev taget i løbet af de første seks dage, så forskerne kunne analysere niveauerne af allerede eksisterende T-celler, induceret af tidligere infektioner af coronavirus som forkølelse.

Det blev fundet, at der var signifikant højere niveauer af T-celler hos de 26 personer, der ikke fik Covid-19, end hos de 26 personer, der gjorde det.

Forfatterne sagde, at disse T-celler målrettede interne proteiner i virussen, snarere end spidsproteinerne på overfladen.

Nuværende vacciner er kun målrettet mod spidsproteinerne, så nye og opdaterede vacciner kan potentielt føre til længerevarende beskyttelse.

Læs også

Læger advarer om nyt omikron symptom: Søg straks hjælp

 

Dagens Gossip