Eksperter frygter: Rusland på vej til at bruge forbudte våben

Russiske soldater under en øvelse / Foto: Shutterstock

Det mistænkes, at Rusland snart kan finde på at bryde Konventionen Om Kemiske Våben.

Rusland er allerede anklaget for at bryde adskillige af krigens regler, da de blandt andet af flere omgange har været anklaget af både Ukraine, men også af flere NGO'er såsom Amnesty International, for at bombe civile mål såsom skoler og beboelsesområder. 

Senest har Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, i en tale til sin befolkning, som han holdt natten til i dag, d. 10. marts, ifølge TV2 anklaget Rusland for at begå krigsforbrydelser, efter 17 personer blev såret i et bombeangreb på en fødeafdeling på et hospital. 

Læs også

Ukrainsk pige synger Disney-sang i bunker: Nu går hun verden rundt

"Et bombeangreb fra luften på et fødehospital er det endelige bevis på, at det, der foregår, er et folkedrab på ukrainere," udtalte han blandt andet. 

Torsdag morgen melder flere medier desuden om et russisk angreb i de ukrainske byer Okhtyrkja og Bytytsya, som angiveligt har dræbt to civile kvinder og en 13-årig dreng. 

Nu frygtes det dog, at Rusland har planer om at bryde endnu flere af krigens regler, da landet har beskyldt USA for at producere kemiske våben i Ukraine, hvilket er forbudt i henhold til Konventionen Om Kemisk Våben, som trådte i kraft i 1997.

Ifølge den er det forbudt for alle medlemslande at opbevare, producere og/eller bruge kemiske våben. 

Da alle lande i verden - undtagen Sydsudan, Nordkorea og Egypten - ifølge Globalis og Wikipedia er medlem af konventionen, så er det altså forbudt for både Rusland, Ukraine, USA eller et fjerde land fra for eksempel Europa at bruge eller bare fremstille kemiske våben. 

Om USA rent faktisk er i gang med at producere kemiske våben i Ukraine vides ikke, selvom de afviser det, men den amerikanske tænketank, 'Institut for Krigsstudier', har meldt ud, at den russiske beskyldning mod USA formentlig er en undskyldning for at Rusland selv kan angribe Ukraine med kemiske våben. 

Ifølge Viborg Stifts Folkeblad destruerede Rusland ellers alle sine kemiske våben i 2015, som konsekvens af at have underskrevet konventionen. 

Om de har produceret nye eller i virkeligheden beholdte nogen dengang vides ikke, men Jen Psaki, som er talskvinde for Det Hvide Hus, har ifølge The Guardian udtalt, at både USA og Storbritannien frygter, at Rusland har planer om at bruge de forbudte våben, som især var populære under Første Verdenskrig, hvor de kostede mange tusinde soldater livet.

Læs også

Tjernobyl kan udsende radioaktiv stråling inden 48 timer

 

 

 

Dagens Gossip