Én af historiens varmeste dage er målt: Det er katastrofalt

Foto: Shutterstock

VANVITTIGT høje temperaturer blev forleden målt i Mellemøsten, og det har fået flere eksperter og organisationer til at slå alarm.

Det er formentlig ikke gået din snude forbi, at store dele af Europa har oplevet - og oplever - usædvanligt høje temperaturer. 

Lande som Spanien, Frankrig, Tyskland og Storbritannien har de seneste dage slået temperaturrekorder på stribe med temperaturer på op til 43 grader.

Læs også

Indien slår vild rekord: Myndighederne advarer og fugle falder ned fra himlen

Selvom det måske lyder lækkert med sommervarme, så er det ifølge flere eksperter og organisationer et faresignal om, at klimaet for alvor er på vej i den forkerte retning, og nu har nogle temperaturmålinger i Iran virkelig gjort alvoren tydelig. 

Det har flere eksperter ifølge Unilad udtalt oven på en historisk høj temperaturmåling på hele 52,2 grader i havnebyen Abadan i det sydvestlige Iran. 

Målinger er den højeste på verdensplan i år og én af de højeste temperaturer, der nogensinde er målt i historien. 

Samtidig nåede termometrene også op over 50 grader flere andre steder i Mellemøsten, og det har nu fået eksperter til at slå alarm. 

Advarsler bliver ignoreret

De høje temperaturer, som blev målt d. 20. juni, er en klokkeklar advarsel om, at klimaet er på afveje, men ifølge FN's generalsekretær, Antonio Guterres, har verden før fået lignende advarsler fra 'Moder Jord', men ingen har reageret med andet end tomme løfter. 

"Nogle regerings- og virksomhedsledere siger én ting, men de gør noget andet. Kort sagt: De lyver. Og resultatet vil være katastrofalt," udtalte han således tilbage i april. 

Ifølge Guterres er vores planet "allerede faretruende tæt på vippepunkter, som kan føre til voldsomme og irreversible klimaeforandringer."

Han har desuden påstået, at regeringer og virksomheder, som udleder meget CO2, ikke "bare vender det blinde øje til," da de i stedet "smider brænde på bålet," og det må mandagens faretruende høje temperaturmålinger desværre siges at være beviset på. 

De 52,2 grader, som blev målt i Iran i mandags, er kun 2,2 grader fra historiens varmeste dag, som blev målt i Death Valley i USA i 2020. 

Den varmeste temperatur nogensinde målt i Europa er 50 grader, og ligesom de fleste andre varmerekorder blev den målt inden for de sidste par år.

Læs også

Mulig varmerekord i weekenden: Her kan det blive op til 40 grader

 

 

 

 

 

Dagens Gossip