Endnu en katastrofe i Brasilien: 500 millioner bier er døde på tre måneder

Foto: Shutterstock

Amazonas regnskove står i brand og det samme gør medierne verden over. Brasilien og måske hele verden står overfor en katastrofe. På trods af at der er noteret mere end 70.000 skovbrande og der er forsvundet mere end en milliard kvadratmeter regnskov, så er det måske ikke den værste katastrofe i Brasilien.

Bistanden i Brasilien er i knæ. Det lille dyr er en betydningsfuld bidragsyder i det økosystem, der sørger for at der er mad nok på kloden til den kontinuerligt voksende befolkning. Ifølge FNs fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) er bier ansvarlige for at bestøve 75% af verdens afgrøder. Men i Brasilien dør de hurtigere end nogensinde. I løbet af en periode på tre måneder har Brasilien mistet over 500 millioner bier, hvilket efterlader usikkerhed i forhold til fremtiden for vores madproduktion.

Læs også

Asteroide på størrelse med Burj Khalifa nærmer sig jorden

Hastigheden og omfanget af dødsfaldene minder om de forstyrrelser i bikolonierne der begyndte i Nordamerika og Europa i 2006. Symptomerne er dog vidt forskellige. Hvor de tidligere forstyrrelser fik arbejdsbierne til at opgive deres bikuber og forsvinde, falder bierne i Brasilien døde om på stedet. Der er kun én synder i Brasilien, påpeger forskere, pesticider.

Hele Brasiliens politik på området er katastrofalt. Lempeligere regler for skovbrug har ført til flere skovbrande og så er der godkendt næsten 300 nye pesticidprodukter siden begyndelsen af året – inklusive produkter, der er kendte for at slå bier ihjel.

Derfor står Brasilien overfor mere end en katastrofe og landets ledere skal handle hurtigt for at begrænse skaderne, men indtil videre er landets politikere tavse i forhold til tabet af millioner af bier.

Dagens Gossip