Far skulle passe sin baby én aften - halvanden time senere fik mor det værste opkald

Emil Ryttergaard

368 uger siden

|

21/06/2017
Udland
Foto: Amy Rae/privat
Foto: Amy Rae/privat
Blot halvanden time efter at have afleveret sin lille pige hos barnets far, lå Amy Raes otte måneder gamle datter i en helikopter på vej til hospitalet. Nu advarer hun alle forældre.

Dagens topnyheder

Da amerikanske Cheyenne Rae Owenby blev født, gik hendes forældre fra hinanden umiddelbart efter.

Den lille pige blev vænnet til livet som skilsmissebarn lige fra begyndelsen af livet, og hun tilbragte hver anden uge hos sin far. 

Men på en skæbnesvanger aften i august 2012 gik det galt. Blot halvanden time efter, at moderen Amy Rae havde afleveret sin otte måneder gamle datter hos hendes far, ringede telefonen. Det skriver Amy Rae på Facebook. 

Det var personale fra en ambulance-helikopter, der ringede. Hendes lille datter var på vej til hospitalet. 

Pigens far var blevet vred og sur på sin lille datter og havde rystet hende voldsomt, fordi han ville have hende til at stoppe med at græde. 

Men de voldsomme bevægelser havde medført, at Cheyenne Rae havde fået kraniebrud og flere kraftige hjerneblødninger, og lægerne mente ikke, at pigen ville overleve natten.  

Den farlige tilstand kaldes for shaken baby syndrome, hvilket 1-2 ud af 10.000 børn udsættes for i Danmark. Er barnet under ét år, er lidelsen livsfarlig og skal behandles hurtigst muligt. 

Lægerne tvivlede på, at den lille pige vil overlade natten. Foto: Amy Rae/privat

Moderen skyndte sig på hospitalet, hvor datteren var indlagt i en hel måned efterfølgende. Foto: Amy Rae/privat

Da moderen ankom på hospitalet, var lægerne i fuld gang med at operere på den lille pige, og hun måtte gennemgå flere operationer og endte med at få fjernet halvdelen af hjernen på grund af de kraftige blødninger. 

Men hun overlevede mod alle odds, og efter en måned på hospitalet, kunne Cheyenne Rae endelig komme hjem igen. På trods af de svære livsvilkår lærte Cheyenne Rae både at skrive, tale og lege, og er i dag en glad femårig pige, der er lam i højre side af kroppen.

Siden har moderen Amy Rae lavet Facebook-siden Prayers For Cheyenne, hvor hun jævnligt dokumenterer sin datters liv og udfordringer som følge af den livsændrende dag i august. Hendes håb er, at andre forældre bliver opmærksomme på faren ved at ryste et lille barn.

Læger måtte fjerne halvdelen af Cheyenne Raes hjerne. Foto: Amy Rae/privat

Amy Rae menner, at det er vigtigt at vise de positive sider af den lille piges ulykke. 

- Jeg vil give håb til alle forældre, hvis børn bliver rystede, men samtidig advare folk om, hvor farligt shaken baby syndrome er, siger Amy Rae til Dagens.dk.

Hun fortæller, at siden på Facebook både dokumenterer de glade og mindre gode dage for at vise, at hendes datter aldrig bliver sig selv igen, men at livet går videre. 

- Da Cheyenne Rae kom til skade, så var alle støttesiderne kun til sørgende forældre. Hun klarer sig fantastisk og jeg ville vise, at mirakler kan ske, og at man kan få noget smukt ud af en tragedie, siger hun til Dagens.dk.

I dag er Cheyenne Rae en glad femårig, men er lettere handikappet og lam i højre side af kroppen som følge af den skæbnesvangre nat. Foto: Amy Rae/privat

Selv med sin funktionsnedsættelse, leger, griner og smiler Cheyenne som alle andre femårige. Foto: Amy Rae/privat  

Over 220.000 brugere på Facebook følger Cheyennes liv. Foto: Amy Rae/privat

Faderen sidder i dag i fængsel. Han fik 10 år bag tremmer for sin forbrydelse.

Vibeke så fortvivlet, ung pige i natbus: Da hun stod af, stoppede chaufføren og gjorde det utænkelige