Chok: Kvinde dømt for drab på grund af ufrivillig abort

Foto: Shutterstock

En kvinde fra El Salvador har fået en absurd lang fængselsstraf, fordi hun fik en ufrivillig abort.

I USA kører debatten om fri abort lige nu på fuld blæs, efter der er kommet rygter om, at det måske vil blive ulovligt i nogle stater.

I mange andre lande i verden er det allerede forbudt at få en abort. Det gælder blandt andre det sydamerikanske land El Salvador, som har nogle af verdens strengeste straffe for abort.

Læs også

Undersøgelse med ulækker afsløring: Så sjældent skifter enlige mænd sengetøj

I landet kan kvinder blive straffet med op til otte års fængsel, hvis de får udført en abort, også selvom graviditeten skyldes en voldtægt, morens liv er i fare, eller hvis det er en ufrivillig abort. 

I løbet af de sidste to årtier er mere end 180 kvinder i landet faktisk blevet idømt fængselsstraf for at få udført en abort, og enkelte har endda fået op til 30 års fængsel for drab, fordi deres barn er blevet dødfødt. 

Det skriver VICE

Det gælder blandt andre en kvinde, som døde i fængslet i 2010, hvor hun var ved at afsone en 30 år lang straf for drab, som hun fik, fordi hun fødte et dødt barn. 

Den straf skabte stor debat i landet og fik mange menneskerettighedsorganisationer til at kritisere regeringen. 

Der skete dog ikke meget, og præsidenten, som tidligere har udtalt, at abort er "folkedrab," fortsætter tilsyneladende med at håndhæve den strenge abortlovgivning. 

Nu kan endnu en kvinde nemlig se frem til 30 års fængsel, fordi hun fik en ufrivillig abort i forbindelse med et mislykket medicinsk indgreb. 

Den 28-årige kvinde er kun omtalt som 'Esme', ligesom dommeren, der har idømt hende 30 års fængsel, fortsat er anonym. 

Esme søgte i oktober 2019 medicinsk behandling på et hospital i El Salvador, som desværre resulterede i en ufrivillig abort, som personalet på hospitalet meldte til myndighederne. 

Herefter brugte hun to år som varetægtsfængslet, hvorefter hun blev løsladt i oktober 2021, men i mandags blev hun kendt skyldig og idømt 30 års fængsel for drab.

Det har 'Citizen Group for the Decriminilization of Abortion' udtalt til VICE World News.

"Denne dom er [...] et brud på den interamerikanske menneskerettighedslov, som siger, at gynækologiske nødtilfælde skal behandles som helbredsproblemer," har lederen af gruppen udtalt og forklaret, at dommen har en "historisk forbindelse" med det globale forsøg på at kriminalisere aborter, som der foregår i blandt andet USA lige nu. 

I november 2010 afgjorde den interamerikanske menneskerettighedsret nemlig, at El Salvador brød omtalte kvinde, som døde i fængslet i 2010's, rettigheder, da de fængslede hende for drab. 

Alligevel fortsætter landet altså med at uddele lignende straf.

I Danmark er der 'fri abort', hvilket betyder, at alle har ret til at få foretaget en medicinsk eller kirurgisk abort indtil graviditetens 12. uge. Herefter skal der være særlige årsager til aborten. 

I Europa er det ifølge DR forbudt ved lov og straffes med fængsel at få aborter i Malta, Andorra, San Marino, Polen, Lichtenstein, Nordirland og Irland. 

I de resterende europæiske lande er der forskellige regler for hvornår/hvorfor aborter er tilladt. 

Læs også

Flere prisstigninger på vej: Sådan rammer de dig

 

 

 

 

Dagens Gossip