Første gang siden invasionen: Europæisk land importerer russisk guld

Foto: Shutterstock

For første gang siden krigen begyndelse er der importeret russisk guld til Europa.

Rusland er lige nu underlagt hårde sanktioner fra Vesten. Desuden har utallige virksomheder frivilligt valgt at boykotte den krigsførende nation. Seneste har IKEA sat sine aktiver i landet til salg.

Sanktionerne forhindrer rigtig mange ting.

Læs også

Dansk tankstation sælger benzin for under 10 kroner literen

Dog er det ikke alt, som er direkte forbudt. 

For eksempel er det ikke ulovligt at behandle russiske metaller - eksempelvis guld. Siden invasionens begyndelse har Schweiz ikke importeret guld fra Rusland.

Men i maj måned importerede alpelandet igen mere end tre ton guld fra Rusland. Guldmængden udgør omkring to procent af alt det guld, som i maj nåede frem til en schweizisk raffineringscentral.

Guld fra Rusland har ellers været et tabu, siden krigen i Ukraine begyndte, og de fleste raffineringscentraler har afvist at modtage nyt guld fra Rusland, efter at den internationale handelsorganisation London Bullion Market Association fjernede de russiske guldproducenter fra sin liste over akkrediterede virksomheder som reaktion på krigen i Ukraine.

Schweiz er ifølge mediet Bloomberg hjemsted for fire store guldraffineringscentraler, som tilsammen håndterer to tredjedele af verdens guld.

Alle fire centraler afviser dog at have modtaget noget nyt guld fra Rusland, som er en af verdens største producenter af guldbarrer.

I december 2021 blev 4,6 ton russisk guld sendt til Schweiz til forarbejdning, i januar var det 4,0 ton og i februar 1,1 ton, men i marts og april måned var tallet altså 0,0, skriver Berlingske.

Læs også

Flere medier erfarer: Nu skal danskerne have fjerde stik

 

 

Dagens Gossip