Forfærdelig skæbne: Dødsdømt blev forsøgt henrettet 18 gange uden succes

Foto: Shutterstock.com

Ikke mange mennesker kan hævde at have overlevet dødsstraf, og kun én mand havde den tvivlsomme ære at overleve hele 18 forsøg på at henrette ham.

Romell Broom tilbragte 24 år på at være fængslet i den amerikanske delstat Ohio, efter at være blevet dømt for kidnapning, voldtægt og mord Tryna Middleton, en 14-årig pige, helt tilbage i 1984 - det skriver Daily Star.

Læs også

Forandringen på vej: Væn dig til maddiker og melorme til aftensmad

Han fastholdt sin uskyld og fik lavet en DNA-test i 2003 i et forsøg på at rense sit navn, men resultaterne undlod at frikende ham.

Broom's dato for henrettelse via dødelig indsprøjtning var i første omgang planlagt til at finde sted den 15. september 2009.

Han var spændt fast til et bord, og et henrettelseshold begyndte at lede efter en passende blodårer, hvor de kunne injicere den dødelige blanding af pancuroniumbromid, kaliumchlorid og midazolam, der ville ende den indsattes liv.

Men det var der, problemerne begyndte. Selvom bødlerne forsøgte alt hvad de havde lært, kunne de bare ikke finde en passende blodårer at stikke nålen i.

Efter de flere mislykkede forsøg forsøgte Broom endda at hjælpe ved at dreje om på  siden, og derefter bevæge og spænde armen og fingrene, i håbet om at de ansvarlige for henrettelsen nu lettere ville kunne finde en passende blodårer.

Lige lidt hjalp det dog. Efter megen frustration troede bødlerne at have fundet den perfekte blodårer, men da de stak nålen i, kollapsede den, og muligheden var spildt.

På dette tidspunkt kunne Broom ikke tage mere af den fysiske og mentale smerte og grædende bad han bødlerne om at gøre en ende på pinen.

Så prøvede de en anden strategi, og Broom skulle nu sidde oprejst på bordet, mens henrettelsesholdet forsøgte at indsætte ventiler i benene, hvilket bare gav ham endnu mere smerte.

Om Broom var i besiddelse af en utrolig usædvanlig anatomi, eller om bødlerne bare var yderst inkompetente melder historien desværre intet om, men man må fristes til at tænke det sidste, da det på et tidspunkt lykkedes det bødlerne at stikke Brooms knogler med nåle, stadig uden at være i stand til at finde blodårer.

To timer efter de begyndte proceduren, blev henrettelsen stoppet, da holdet gav op i frustration. På dette tidspunkt havde de gennemboret Brooms hud med en nål 18 forskellige steder på hans krop.

 

Foto: Ohio Department of Rehabilitation and Correction\n\n

Til sidst udstedte guvernøren i Ohio en uges udsættelse, efter at Brooms advokater hævdede, at det første henrettelsesforsøg udgjorde grusom og usædvanlig straf.

Embedsmænd blev givet indtil den 22. september, til at finde en måde at dræbe Broom på, der ikke ville udgøre tortur i strid med den amerikanske forfatning - for det manden blev udsat for, kan nærmest ikke beskrives som andet, end decideret tortur.

Det var de ikke i stand til, og henrettelsen blev udsat på ubestemt tid.

I løbet af de næste mange år, kæmpede organisationen Amnesty International for at skåne Broom liv, en dokumentarfilm blev lavet om den forkludrede henrettelse og Broom selv skrev en bog med titlen ‘Overlever af dødsgangen’

Til sidst Broom udfordret statens myndighed til at forsøge at henrette ham en anden gang, hævder, at det ville krænke det forfatningsmæssige forbud mod to gange at sætte en person i fare for livet.

Men den 16. marts 2016 afsagde Ohios højesteret dom mod ham og bemyndigede staten til at forsøge at henrette ham igen. Denne henrettelse skulle finde sted i 2022, men sådan skulle det ikke gå.

I stedet mistede Broom livet på en anden, og måske mere human måde - af coronavirus. 

Det var hvert fald den forklaring offentligheden fik, og det virker ganske sandsynligt. Det amerikanske fængselsvæsen er i mange stater ikke drevet af statens myndigheder, men af private virksomheder, og derfor er fangernes sikkerhed, hygiejne og generelle velvære, yderst sjældent noget man overhovedet forsøger at opretholde, i jagten på at tjene så mange penge som muligt.

Broom døde den 28. december 2020. Han blev 64.

Læs også

Mød sexdukkernes Hugh Hefner: De er meget bedre end mennesker