Foster sagsøger læge for uberettiget død efter abort

Foto: Shutterstock

En kvindes embryon sagsøger den læge, der foretog en abort på hende.

For fire år siden forsøgte en kvinde fra Arizona at få en abort. Hun havde fastslået, at hun ikke ønskede at få barnet, eller andre børn, og hun var bange for at føde.

Loven i staten kræver, at kvinder, der ønsker abort, skal informeres om de risici, der er forbundet med behandlingen, og om de juridiske oplysninger om børnebidrag, hvis de fortsætter graviditeten.

Læs også

Vinterhjælp er ikke nok: Nu vil Søren Pape give danskerne flere penge

Kvinden underskrev samtykkeerklæringen, som officielt bekræftede, at hun havde forstået, hvad det indebar, inden hun 24 timer senere vendte tilbage til klinikken i Phoenix for at få aborten. 

Seks dage senere kom kvinden tilbage til en opfølgende aftale, hvor personalet bekræftede, at aborten var lykkedes, og at hun ikke længere var gravid.

Men to år efter at kvinden havde gennemført aborten, oprettede hendes eksmand og formodede far til fosteret et bo for den aborterede graviditet og anlagde sag på fosterets vegne mod de læger og den klinik, der havde foretaget aborten.

Sagsøgeren anklager nu klinikken og dens personale for at have undladt at indhente hans ekskones informerede samtykke, hvilket betyder, at de har begået fejlbehandling og forårsaget hans potentielle barns uberettigede død - hvilket er en krænkelse af hans "grundlæggende ret" til at være forælder.

Både manden og hans advokat overbeviste dommeren om, at han i en domstol burde kunne argumentere for, at hans ekskones embryon - som de kalder "Baby" ved siden af mandens efternavn i de juridiske papirer - er en person i forbindelse med sagen om uberettiget død.

Historisk

I sidste uge bad den advokat, der repræsenterer lægerne i deres praksis i Phoenix, Camelback Family Planning, en dommer om at afsige en summarisk dom, der fastslår, at kvinden faktisk gav sit informerede samtykke

"Hun vidste, hvad hun gjorde, hun blev fuldt ud informeret, og de foretog aborten i overensstemmelse med Arizona-loven," sagde lægernes advokat, Tom Slutes.

Mandens advokat, J. Stanley Martineau, bestred dog ikke, om hun havde underskrevet papirerne med samtykke til proceduren eller ej.

Han hævdede i stedet, at hendes samtykke ikke var informeret, da klinikkens papirarbejde ikke brugte udtrykket "ufødt barn", når der blev henvist til embryoet, som Arizonas lov om informeret samtykke gør.

Dommer Bryan Chambers overvejer forslaget om at løse sagen uden retssag. 

Han fortæller, at han vil træffe en afgørelse inden for 60 dage.

Hvis sagen kommer for retten, og hvis en jury stemmer til fordel for sagsøgerne, vil det være historisk, da det aldrig før er set, at et aborteret foster har vundet i en retssag om uberettiget død.

Læs også

Flyselskab døjer med hacker: Afspiller orgasmelyde under hele flyveturen

 

Dagens Gossip