Hæver gasberedskabet til "alarm"

Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix

Det sker, efter at Rusland har ændret på gasleverancen.

Tyskland har torsdag hævet sit gasberedskab til niveau 2, som kaldes for “alarm”. Definitionen på niveau 2 er ifølge Energistyrelsen følgende: 

Det erklæres, når der opstår en gasforsyningsafbrydelse eller en usædvanlig høj gasefterspørgsel, hvilket resulterer i en betydeligt forringet gasforsyningssituation, men markedet er stadig i stand til at håndtere denne afbrydelse eller efterspørgsel uden at anvende ikke-markedsbaserede foranstaltninger.

Læs også

Mand fra Sønderjylland stormede ned på konens arbejde for at overbringe nyheden

- Vi må ikke tage fejl: Reduktionen i gasforsyninger fra Rusland er et økonomisk angreb på os fra Putin, siger Tysklands økonomiminister, Robert Habeck, i en pressemeddelelse ifølge TV 2.

I Danmark har Tysklands ændring dog ikke gjort det store.

”Tysklands melding ændrer ikke på Danmarks situation. Der kommer stadig gas til Danmark fra Tyskland, og der fyldes gas på lagrene. Det er sommer og derfor er gasforbruget lavere, og vi producerer biogas, som dækker en stor del af det aktuelle forbrug. Men vi følger situationen tæt og holder øje med, om der sker yderligere ændringer i forsyningssituationen”, siger vicedirektør Martin Hansen fra Energistyrelsen.

Danmark meldte dog om ”Early warning” i mandags, hvilket skete på grund af usikkerhed om gasleverancer fra Rusland, efter at det russiske gasselskab, Gazprom, i sidste uge - uden varsel - reducerede gasleverancerne via Nord Stream 1 med først 40 procent og derefter 60 procent.

Det er tidligere varslet, at Nord Stream 1 lukker helt fra 11. juli til 21. juli i forbindelse med en større renovering.

Nord Stream 1 bliver løbende vedligeholdt for at sikre fortsat flow af gas gennem gasledningen til Europa.

Reparationerne sker typisk om sommeren, fordi gasforbruget er lavest på denne årstid.

Læs også

Sænker afgiften: Fra næste fredag får du billigere strøm

 

Dagens Gossip