Halvdelen af verdens befolkning er smittet: Parasit gør dig mere attraktiv

Foto: Shutterstock

Parasitten gør dig mere attraktiv, så du har mere sex og spreder den.

Forskningen, der blev offentliggjort i PeerJ, et videnskabeligt tidsskrift, viste, at mænd med den almindelige T.gondii havde mere symmetri i ansigtet - som er et universelt træk ved tiltrækningskraft - end mænd uden.

Kvinder, der er smittet, har haft flere fysiologiske ændringer som lavere BMI. 

Det viser undersøgelsen, der blev ledet af Javier Borráz-León fra universitetet i Åbo i Finland.

Læs også

Bilister forbløffet over funktion, der findes i alle biler: Sådan sparer du penge på benzin

I den bizarre undersøgelse blev 200 deltagere fra hele verden at til at kigge billeder af smittede og ikke-smittede mennesker igennem og bedømme dem ud fra deres tiltrækningskraft og helbred.

De kunne efterfølgende konkludere, at dem, der var smittet med T.gondii, konsekvent blev vurderet som sundere og mere attraktive.

Men den er faktisk før blevet undersøgt.

I tidligere undersøgelser af T.gondii har man fremvist, at infektioner hos rotter synes at svare til forhøjede niveauer af testosteron hos inficerede hanner.

Man kunne endvidere konkludere, at den kan inficere et dyr, eksempelvis en rotte, som efterfølgende bliver tiltrukket af lugten af urin fra rovkatte.

Denne tiltrækning får dyret til at udvise risikabel adfærd og øger risikoen for, at det bliver spist af en kat. Dette gør det muligt for parasitten at bevæge sig fra rotten til katten.

Borráz-León fortæller til Atlas, at det er "velkendt", at parasitten har brug for, at katten har sex for at kunne fortsætte med at sprede sig.

Mange mennesker er værter

Parasitten har dog tilpasset sig til at omgå dette ved at leve asymptomatisk i værter eller ved faktisk øge dyrets tiltrækningskraft.

"Faktisk er det blevet observeret, at hanrotter, der er blevet eksperimentelt inficeret med Toxoplasma gondii, har nogle ændringer i deres testosteronniveau og er også mere seksuelt attraktive og foretrukne som seksuelle partnere af ikke-inficerede hunner, hvilket understøtter vores evolutionære fortolkning af resultaterne."

Selv om det er interessant, er forskningen i T.gondiis indvirkning på menneskets fysiologi stadig på et tidligt stadie.

Borráz-León planlægger flere nye undersøgelser for at få mere indsigt i T.gondii-infektioner og i, hvordan de påvirker neurotransmittere og hormoner.

Det anslås, at omkring halvdelen af verdens befolkning er inficeret af parasitten, og de fleste mennesker er ikke klar over, at de er værter for T.gondii.

Læs også

Døende bedstemor havde ét sidste ønske: Nu pryder en 250 kilo tung diller hendes grav

 

Dagens Gossip