Harvard-Professor: Seks pommes frites bør være nok

Seks pommes frites bør være maksimum, hvis man skal lytte til en professor fra Harvard. Foto: Shutterstock

En professor på Harvard mener, at det maksimale antal pommes frites, som man bør indtage ved siden af sin hovedret, bør være seks stk.

Hvordan ville du have det, hvis du tog ned på din lokale fastfood-restaurant, bestilte en omgang pommes frites og fik langet en portion med hele seks pommes frites over disken. Nogle ville nok ryste på hovedet, mens andre ville være i chok.

Seks pommes fritter er til gengæld det antal, som en professor i epidemiologi og ernæring på Harvards mener, er det maksimale antal af pommes fritter, som man bør nyde ved siden af sin ret. Professor Erik Rimm kalder samtidig pommes fritten for en stivelsesbombe og et våben af nedbrydning af kroppen.

”Der er ikke mange folk, der sender over en tredjedel af deres pommes frites tilbage. Så jeg synes, at det kunne være rart, hvis dit måltid kom med en salat og seks pommes frites,” lyder det fra professoren til The New York Times.

Det skyldes nemlig, og det kommer næppe bag på folk, at pommes frites, ikke er en speciel sund spise. Kartofler er i forvejen en af de mindst næringsfyldte grøntsager, og den mangler mange af de vigtige næringsstoffer, der kommer fra de grønne grøntsager. Læg dertil, at man fjerner skrællen, hvor de fleste af næringsstoffer sidder, og derefter frituresteger den i olie og til tider dypper den i en sovs. Mums!

En undersøgelse foretaget sidste år i The American Journal of Clinical Nutrition, fandt de ud af, at kartofler har et højt glykæmisk indeks. Det siges at være forbundet med flere livsstilssygdomme som fedme, diabetes samt hjerte-kar.

Undersøgelsen viste ligeledes, at folk der spiste pommes frites to til tre gange i ugen, havde større sandsynlighed for dødsfald end de personer, der nøjedes med at spise deres kartofler uden friture.

Ikke nok med, at der skal spares på fritterne, så skal der også spares på den lækre dyppelse. Foto: Shutterstock

Spar på dyppelsen

Som om det ikke skulle være nok, at du bliver begrænset til at spise maksimum seks pommes frites, så anbefales det også, at man gemmer den lækre dyppelse langt væk. Hvert fald hvis vi er ude i den cremede hvide mayonnaise eller aioli, da de indeholder langt flere kalorier.

”Med sådan en epidemi vi har af overvægtig, så er der flere af os, der har brug for at skære ned. Derfor er der ikke meget plads til ekstra 100 kalorier her og der,” lyder det fra Lindsay Moer, der er senior ernæringsekspert på Center for Science.

Hun anbefaler derfor, at man i stedet vælger at dyppe sine pommes i ketchup, da en lille pakke med ketchup typisk ikke indeholder mere end blot 10 kalorier.

Hold øje med din krop

Professor Erik Rimm (Ham der foreslår, at du kun må spise seks pommes frites) anbefaler, at man holder øje og mærker efter i sin krop, når han har indtaget de friturestegte kartofler. De fleste bør nemlig mærke en lille effekt i løbet af dagen, og det kan være med til, at man ændre sine spisevaner, mener han.

Har man ikke mod på at lægge pommes frites fra sig, så kan man glæde sig over, at Elaine Magee der er forfatter bag 25 bøger om ernæring og sund madlavning, gerne vil gå med til, at man kan spise lidt flere pommes end det antal, som Harvard-professoren anbefaler.

Hun mener blot, at man i stedet skal nyde maden lidt mere, og hun foreslår derfor, at man tager en halv pommes frites, lægger den på tungen og lukker øjnene. ”Alt kan spises sundt, hvis det spises med sindet, Hvis du spiser pommes frites på den måde, vil du sikkert være tilfredsstillet efter 10” lyder det fra Elaine Magee.

10 Pommes Frites er bestemt heller ikke meget, men det er mere end seks, og det tager vi med.

Læs også

Lort fundet på alle testede bestillingsskærme fra McDonalds

 

 

Dagens Gossip