Hvornår stopper det: Nu er søhesten tæt på uddød

Foto: Shutterstock

Stor efterspørgsel efter søheste i asien har drevet rovdrift på søhesten, der i dag er meget tæt på udryddelse. Søhesten er det dyr under havets overflade, der er tættest på udryddelse.

Søhesten er et af de smukkeste skabninger under vandet, og nu er det altså også den mest truede art. De seneste år er smugling af søheste vokset til en hidtil uset størrelse. Det rapporteres i specialtidsskriftet Marine Policy. 

Det afsløres desuden, at der på trods af forbud mod salg ikke er noget fald i salget af søheste. Nu er flere af søheste-arterne på vej mod total udryddelse, fordi de tilskrives egenskaber som afrodisiak og efter sigende giver seksuel vedholdenhed til de, som indtager dem.

Søheste er en stor industri i kinesisk medicin

I Spanien er der de seneste år blevet beslaglagt flere hundreder kilo søheste. Der er også optrævlet netværk, der smugler søheste ud af landet, da det er en god forretning. Et kilo tørrede søheste kan sælges for op til 20.000 kroner afhængigt af deres stand og størrelse. 

90% af søhestene sælges til købere i Asien, der bruger dem i henhold til kinesisk medicin, der tilskriver søhestene en afrodisisk virkning. De bliver tørret og lavet om til pulver, og kan derefter bruges som elskovsmiddel af trængende asiater. 

Det skønnes, at efterspørgslen fra Kina når op på 600 ton og handlen med søheste overskrider 10 milliarder kroner. 

FN forbyder salg af søheste

FNs konventioner forbyder salg af truede dyrearter og planter. Kun i de tilfælde at fangsten er bæredygtig og udføres indenfor en lovgivningsmæssig ramme, kan der fiskes efter søheste. Faktisk var søhesten den første havfisk, der fik en sanktionering fra FN. Herefter er der udført flere reguleringer for at redde søhesten for udryddelse. 

Der dør mange søheste ved almindeligt fiskeri også, da de ofte hænger fast i fiskernes trawls. Det er ikke tilladt at sælge de søheste, der fanges på denne måde, men det opleves, at der til stadighed sælges mange søheste, der ikke fiskes på en bæredygtig facon.

Læs også

Forfærdeligt nyt: Koalaen er nu uddød

 

 

Dagens Gossip