Japan vil lede radioaktivt materiale ud i havet

Foto: Shutterstock.com

Japan vil angiveligt forsøge at dumpe radioaktivt vand fra Fukushima atomkraftværket i Stillehavet.

Debatten om, hvordan man bortskaffer mere end en million tons af den radioaktive væske, har stået på i årevis. 

Læs også

Skrækslagen mor: Hører ‘hjælp mig’ på babyalarm

Som et spøgelse fra tsunamien i 2011, der var skyld i cirka 18.500 menneskers død eller forsvinden, er Fukushima atomkraftværket stadig et stort problem i landet, og store områder omkring det er stadig komplet forladte og ubeboelige.  

Som følge af tsunamien oplevede anlæggets kølesystem en nedsmeltning og en enorm mængde radioaktivt materiale i hvad der var den værste atomulykke siden Tjernobyl.

Premierminister Yoshihide Suga vil nu have løst problemet en gang for alle, og finde en måde at komme af med det vand, der stadig opbevares på anlægget.

Angiveligt er den bedste ide indtil videre at frigive det radioaktive vand i havet - på trods af stærk modstand fra miljøforkæmpere, fiskere og andre grupper - det skriver The Japan Times.

Suga mødtes for nylig med Hiroshi Kishi, formand for nationalt fiskeri, der advarede om, at en sådan handling kan forårsage skade på fiskeindustrien, hvor folk sandsynligvis vil blive afskrækket af viden om fødevarer, der fanges i radioaktivt vand. 

Statsministeren sagde efter sigende: 

“Bortskaffelsen af ALPS-behandlet vand [den proces, hvorved radioaktivt vand behandles på anlægget] er uundgåelig, og eksperter har anbefalet, at udslippet i havet er den mest realistiske metode, der kan gennemføres. På baggrund af disse input vil jeg gerne fastlægge regeringens politik,”

Det vil angiveligt kræve to års forberedelse, før vandet rent faktisk kunne frigives i havet, hvorefter det ville tage omkring 30 år at bortskaffe det hele sikkert. 

Planen er således at fortynde det forurenede vand så meget, at den miljømæssige konsekvens vil være minimal, og ikke påvirke menneskers sundhed.

Ikke desto mindre, og måske ikke så overraskende, er størstedelen af befolkningen ikke glade for ideen.

Ud over modstand fra fiskerne er offentligheden imod planen, og en nylig undersøgelse viser, at 51 % af respondenterne er imod den, og kun 18 % støtter den.

 

Læs også

Kvinde hostede kræftpatient i hovedet: Nu er hun fængslet

 

 

 

Dagens Gossip