"Jeg ser dig og din telefon: Det er tydeligt, hvad du gør med den"

Foto: Privat

Den 24-årige Lars kommer med en opsang.

En 24-årig medicinstuderendes bøn har gået sin gang på de sociale medier, efter at han, Lars Håvard Nilsen, har skrevet en appel i et debatindlæg. 

Den unge mand arbejder som ambulanceassistent i Nordnorge og har gjort det i mere end tre år.

Qua sit job ser han dog andet end folk, der er kommet til skade. Han ser en side af mennesket, som han er knapt så stolt af, og det har fået ham til tasterne, hvor han har formuleret nedenstående indlæg, som Dagens.dk har fået lov til at oversætte og bringe. Lars Nilsens bøn lyder således:

Læs også

Hjemløs mand risikerer alt for at redde sin hund: 'Han er det eneste, jeg har tilbage'

Hej du! Jeg ser dig. Jeg ser dig i indkøbscenteret om formiddagen. Jeg ser dig langs vejene om eftermiddagen. Jeg ser dig i byen om natten. Og jeg ser din telefon. Du prøver at skjule den, men det er tydeligt, hvad du gør med den. Du filmer.

Du ser mig på din mobils skærm. Du ser os. Vi er klædt i uniform. Vi har en gul vest på, hvor der tydeligt står “Ambulance” på ryggen. Ofte sidder vi bøjet hen over en tredje person. Denne person har brug for vores hjælp. Personen kan have fået brystsmerter i butikken, gledet på grund af isen på vejene eller drukket for meget på et af byens gå-i-byen-steder.

Denne person ser dig ikke. Men det gør jeg. Jeg ser dig. Nogle gange ser det ud som om, du forstår alvoren. Nogle gange ser du ligeglad ud. Nogle gange smiler du og griner. Men alle gangene fortsætter du med at filme.

Hver gang jeg ser dig, sidder jeg tilbage med nogle spørgsmål: Hvorfor filmer du? Hvorfor ønsker du at forevige øjeblikket, hvor denne person, hvis navn og forhistorie du ikke kender, er sårbar og trænger til hjælp?

Jeg tror ikke, du bevidst forsøger at provokere, selv ikke når du står helt tæt op ad os. Jeg tror ikke, du synes, at det er i almen interesse. Jeg tror heller ikke, at din familie eller vennekreds er interesserede i at se videoen.

Jeg ved ikke, hvorfor du filmer. Og hvis jeg skal være ærlig, så ved jeg heller ikke, om jeg ønsker at vide det. Det, jeg derimod ønsker, er, at du skal vise respekt.

 

Hav respekt for personen, som ligger der. Hav respekt for os, som forsøger at hjælpe. I stedet for at stå i vejen, bør du selv hjælpe. Tilbyd din jakke til personen, som er faldet på isen. Læg personen, som har drukket for meget i sideleje. Men vær nu sød; læg telefonen fra dig, når du har ringet. Vær et medmenneske. Lad mig ikke se dig. Ikke på den måde.

Læs også

51-årige kvinde skal føde sit eget barnebarn

 

Dagens Gossip