Koalaen er ved at uddø: Du gætter aldrig, hvad én af hovedårsagerne er

Mathias Madsen

4 uger siden

|

08/10/2024
Mange bliver overraskede, når de hører, hvilken sygdom der er ved at udrydde koalaen.

Dagens topnyheder

De fleste kan nok blive enige om, at koalaer er blandt de mest nuttede dyr i hele verden.

Desværre lever de kun i få områder i det østlige Australien, og desværre er de truet og tæt på at uddø. Der findes således ifølge WWF kun ca. 100.000 koalaer i den vilde natur, og man frygter, at det nuttede pungdyr kan være regional uddød allerede i 2050.

Nogle af årsagerne til dette er, at koalaernes levesteder bliver færre og færre på grund af blandt andet menneskelig indblanding og på grund af frygtelige skov- og naturbrande samt oversvømmelser.

Det er dog ikke kun mennesket og den omskiftelige natur, som er skyld i, at det lille dyr har svært ved at overleve. Det er en udbredt sygdom, som vi danskere også lider under, også.

Sexsygdommen klamydia, som er usædvanligt udbredt blandt mennesker i Danmark, er nemlig også meget udbredt blandt koalaer i den australske natur.

Faktisk er ca. halvdelen af alle vilde koalaer i for eksempel delstaten Queensland ifølge B.T. formentlig inficeret med klamydia, og ifølge andre kilder kan op mod 90% af alle koalaer i nogle områder være ramt af sygdommen, som kan være dødelig.

Kan ikke beskytte sig

I modsætning til os mennesker har koalaer naturligvis ikke mulighed for at beskytte sig mod sexsygdomme under samleje, og da en stor del af verdens vilde koalaer som nævnt er inficeret med klamydia, spreder sexsygdommen sig derfor med rekordfart.

Dertil skal lægges, at klamydia kan smitte fra mor til unge, og at den er langt farligere for det nuttede pungdyr, end den er for os mennesker.

Klamydia kan nemlig ikke blot gøre koalaer sterile og dermed ude af stand til at reproducere sig, sygdommen kan i værste fald også føre til døden.

"Det dræber koalaer, fordi de bliver så syge, at de ikke kan klatre i træer for at få mad, eller undslippe rovdyr, og hunner kan blive infertile," har Samuel Phillips, der er vaccineudvikler og mikrobiolog ved University of the Sunshine Coast i den australske delstat Queensland, således forklaret.

Derfor har Phillips og forskere som ham i åresvis arbejdet på at udvikle en vaccine, som kan beskytte den truede dyreart mod klamydia, og i slutningen af 2023 var man faktisk i mål med dette og begyndte derfor en vaccinationsproces, som stadig er i gang.

Om det kommer til at redde arten er uvidst, men håbet lever.