Krigen i Ukraine kan føre til flere flygtninge fra verdens fattigste lande

Mathias Madsen

124 uger siden

|

16/05/2022
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Krigen i Ukraine påvirker ikke kun de nærliggende lande i Europa.

Dagens topnyheder

Krigen i Ukraine påvirker selvfølgelig ukrainerne, ligesom store dele af Europa er påvirket af den massive flygtningestrøm, som allerede er væltet ud af det krigshærgede land. 

Samtidig må russerne lide under ekstremt høje priser, ligesom de har mistet muligheden for at handle med og hos en lang række internationale virksomheder.

Det er dog langt fra kun i Europa og Rusland, at krigens konsekvenser kan mærkes. 

Ukraine og Rusland er nemlig to af verdens største eksportører af blandt andet korn. 

Eksporten er naturligvis faldet på grund af krigen, og det har allerede fået alvorlige konsekvenser i verdens fattigste lande. 

I værste fald kan det resultere i en flygtningestrøm fra Afrika og Asien samt væbnede oprør i flere afrikanske lande, fordi krigen formentlig vil kaste yderligere 47 millioner mennesker ud i sult, hvis den fortsætter.

Det vurderer FN ifølge DR

"Vi står i en situation, som kan resultere i en alvorlig destabilisering i store dele af verden. Regeringer kan blive tvunget til at gå af, og væbnet oprør kan være på vej. Der er ingen tvivl om, at det vil føre til større konflikter, at folk ikke har råd til mad," har Anne Poulsen, der er direktør for FN's fødevareagenturs nordiske kontor, udtalt. 

"Krigen vil resultere i mere sult, ballade og social uro og måske mere udvandring i verdens fattigste lande. Måske vil vi se mange gå på gaderne og protestere, som en slags panikreaktion," har Henning Otte Hansen, som er seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, ligeledes udtalt. 

Årsagen er, at indbyggerne i verdens fattigste lande ikke har råd til de prisstigninger på mad, som vi oplever for tiden. 

Ukrainere producerer nemlig normalt mad til cirka 400 millioner mennesker, som nu er tvunget til at få mad fra andre leverandører, som tager højere priser, og det har indbyggerne i flere afrikanske lande ikke råd til, da de i forvejen bruger op mod halvdelen af deres løn på mad. 

Til sammenligning bruger en gennemsnitlig dansker 11,4 procent af sin løn på mad, mens EU-gennemsnittet er på 13 procent. 

De lande, som normalt importerer mest korn fra Ukraine og derfor også bliver hårdest ramt, er Egypten (3,08 millioner tons om året) og Indonesien (2,72 millioner tons om året).

Derefter kommer Bangladesh (1,51 millioner tons om året), Pakistan (1,24 millioner tons om året), Tyrkiet (1 million tons om året), Tunesien (0,98 millioner tons om året), Marokko (0,95 millioner tons om året) og Yemen (0,71 millioner tons om året). 

Også lande som Syrien og Afghanistan er hårdt ramt.

Samtidig med at mange af verdens fattigste lande altså har problemer med at skaffe korn, må de også undvære madolie og majs, da Rusland og Ukraine ligeledes normalt står for en stor del af verdens eksport af netop disse ting, som normalt er grundsten i kosten hos mange af verdens fattigste.