Kritik hagler ned over by: Brugte Corona-penge på kæmpe blæksprutte

Skrevet af Lukas Jepsen

04/05/2021
Foto: TheTonarinopoti/YouTube
Foto: TheTonarinopoti/YouTube
En japansk kystby modtager i øjeblikket heftig kritik, efter det blev besluttet at bruge over 1,3 millioner kroner fra Covid-19 nødhjælpsfonden, til at bygge en kæmpe statue af en blæksprutte.

Dagens topnyheder

Coronasituationen synes mange steder i verden at blive bedre og bedre for hver uge der går. Måske var det derfor at man i den japanske havneby Noto, besluttede sig for at det ikke var nødvendigt at smide så mange penge efter den verdensomspændende sygdom, som først antaget.

I stedet besluttede man i byen at bruge pengene på en statue af en blæksprutte.

Noto ligger  i Ishikawa-præfekturet på Japans centrale vestkyst, og den kæmpestore statue er en form for hyldest til blæksprutten, der i Japan er en delikatesse, og i høj grad fiskes fra havnebyen Noto. 

Ikke desto mindre har beslutningen om at smide over en million kroner efter en statue i krisetider ikke ligefrem modtaget stor opbakning. Særligt Læger og sygeplejersker i området er dybt utilfredse med den nye skulptur og dennes finansiering.

Ifølge BBC News, besluttede embedsmænd at trække de 1,3 millioner kroner ud af fonden for Covid-19 nødhjælp, og valgte i stedet at bruge de penge på at købe den 13m lange statue. Ifølge Noto embedsmænd, er det tilsyneladende en del af planerne om at tiltrække turister tilbage til byen efter pandemien.

I Japan har der været 610.000 bekræftede tilfælde af COVID-19 og 10.391 dødsfald. Landet kæmper i øjeblikket mod en ny bølge af coronavirus, hvor Tokyo ifølge Unilad i øjeblikket er under lockdown, og syge patienter bliver tvunget til at vente i ambulancer i timevis, indtil hospitalssenge bliver tilgængelige.

Derfor virker denne investering for mange som en besynderlig og ufornuftig måde at bruge pengene på.

Sygeplejersker har for nylig udtrykt harme over arrangørerne af De Olympiske Lege i Tokyo, der skal finde sted i juli, der opfordrede frivillige japenere, også fra sundhedssektoren til at bidrage midt i den globale krise. 

Ifølge The Guardian sagde Susumu Morita, generalsekretær for Japan Federation of Medical Workers' Unions, "Jeg er rasende over insisteren på at iscenesætte OL på trods af risikoen for patienters og sygeplejerskers sundhed og liv."

Han tilføjede: "Vi må stoppe forslaget om at sende sygeplejersker, der er involveret i kampen mod en alvorlig coronaviruspandemi, til frivilligt at arbejde ved OL."

Heldigvis er Noto ikke blevet ramt af særlig mange tilfælde af sygdommen – men faldet i turismen har haft alvorlige konsekvenser for byen. Og bare i løbet af det seneste års tid, har byen modtaget over 45 millioner kroner, som erstatning for den manglende turisme under pandemien. Men det har altså tilsyneladende ikke været nok, eftersom man nu i Noto har besluttet at bruge penge der kan redde liv, til at bygge statuer af blæksprutter i stedet.

Selvom der ikke var noget krav om, at fonden kun skulle bruges på COVID-19-nødhjælp, har statuen tiltrukket kritik, specielt fordi i at landet stadig kæmper mod virussen. Byens embedsmænd mener, at det vil fungere som en del af en langsigtet salgsfremmende strategi.

En lokal beboer fortalte avisen Chunichi Shimbun: "Det kan være effektivt til at tiltrække kunder i det lange løb, men der kan have været en måde at bruge det generøst, hvor der er et presserende behov for støtte på grund af coronavirus-katastrofen, såsom medicinsk personale og langtidsplejefaciliteter."

Om en 13 meter lang blæksprutte-statue bliver Notos redning må tiden vise. Familier der mister kære til coronavirus, er dog nok i øjeblikket ganske ligeglade med turisme.