Kvinde får omstødt morddom efter 43 år i fængsel: Advokater kom med chokerende afsløring

Mathias Busekist

3 uger siden

|

18/06/2024
Udland
Foto: Innocence Project
Foto: Innocence Project
Hun er den kvinde i USA, der har siddet uberettiget indespærret i længst tid.

Dagens topnyheder

Fængsel resten af livet.

Sådan lød dommen mod Sandra Hemme i 1980, efter at være blevet dømt for mord.

Det skriver UniLAD.

Dommen faldt blandt andet efter at Hemme var kommet med en falsk tilståelse, mens hun var indlagt på et psykiatrisk hospital.

Fredag den. 15. blev dommen så omstødt efter at Hemme havde siddet inde i mere end fire årtier for en forbrydelse, hun ikke har begået.

Dommer Ryan Horsman kunne i den forbindelse fastslå, at en række nye beviser forbinder mordet til en daværende politibetjent, som senere blev sendt i fængsel for en anden forbrydelse og siden er gået bort.

Hemmes nærmeste har aldrig opgivet håbet om, at hun ville blive løsladt, og Innocence Project - en nonprofitorganisation inden for strafferetten - hjalp hende med at føre sin sag.

"Sandra 'Sandy' Hemme har tilbragt mere end fire årtier i fængsel for en forbrydelse, som beviserne understøtter, at hun ikke har begået, hvilket gør hende til den længst kendte uberettiget fængslede kvinde i USA."

"Selv om den nu 63-årige Hemme har tilbragt størstedelen af sit liv uretmæssigt fængslet, har hun aldrig opgivet håbet om, at hendes navn en dag vil blive renset."

I februar 2023 indgav Hemmes advokater en anmodning om løsladelse baseret på nye beviser.

I en 147 sider lang begæring argumenterede advokaterne for, at myndighederne ignorerede Hemmes "vildt modstridende" og "faktuelt umulige" udsagn, mens hun var indlagt på et psykiatrisk hospital.

Den dengang 20-årige modtog behandling for auditive hallucinationer, de-realisering og stofmisbrug, da politiet forsøgte at overbevise omverden om, at hun havde begået mordet.

"På nogle tidspunkter var hun så stærkt medicineret, at hun ikke engang var i stand til at holde hovedet oppe og blev fastholdt og spændt fast til en stol," kommer det fra hendes advokater.