Kvinde troede hendes sår i munden skyldtes stress: Tests afslørede noget langt værre

Skrevet af Nicolai Steinicke

57 uger siden

|

13/04/2023
Foto: Privat
Foto: Privat
21-årige Rachel Morton fra Skotland var på sit første år på medicinstudiet, da hun første gang bemærkede nogle små sår på tungen.

Dagens topnyheder

Efter at have været hos læge og tandlæge fik hun ordineret antibiotika og fortsatte uden at vide det sine studier.

Da hun flyttede til Edinburgh for at begynde på sit andet år af sine studier, var sårene blevet meget smertefulde – og hendes tunge misformet.

- Jeg kunne ikke drikke alkohol, det gjorde så ondt. Jeg har altid fået mundsår, når jeg er stresset eller træt, så jeg tænkte ikke mere over det, skriver Daily Mail.

Tiden gik, uden at Rachel bekymrede sig om sårene i munden. Så mod slutningen af ​​året begyndte de at vokse og brede sig.

- De dækkede hele siden af ​​min tunge. De var virkelig røde, ømme og smertefulde, fortæller hun.

Den unge medicinstuderende, der planlægger at blive psykiater, konsulterede en række læger uden at få klare svar på, hvad der foregik.

- Cirka en gang om ugen blev mine læber virkelig røde, tørre, hævede og betændte. Jeg fik udslæt omkring munden, det så ud som om jeg var allergisk over for noget. Samtidig begyndte mine mandler at gøre rigtig ondt.

I november 2020 besluttede Rachels nye praktiserende læge at bestille en vævsprøve for at finde ud af, hvad der var galt. Et par dage senere modtog den unge studerende den knusende besked.

Foto: Privat

Rachel blev diagnosticeret med tungekræft.

Præcis en måned efter at Rachel fik konstateret tungekræft, lagde hun sig under kniven for at få fjernet tungen med kræftcellerne.

Kirurgerne udtog muskler og blodkar fra hendes ben, så de kunne rekonstruere en tunge til hende. Først forsøgte de at få musklen fra læggen, men det virkede ikke, så de brugte lårmusklen i stedet for.

Den 21-årige blev lagt op med en trakeostomi (åndedrætslange i halsen) i fire dage, og måtte bruge spiserør i ni måneder efter operationen.

Derudover skulle hun gennemgå to omgange kemoterapi og 30 runder strålebehandling over en seks ugers periode.

Bagefter skulle den 21-årige lære at både tale og gå igen, men hun har slet ikke været fraværende fra studierne. Allerede fire dage efter operationen fulgte hun foredragene over internettet.