Lærer krænkede elev: Nu skal kommunen betale 17.000 kroner i erstatning

Foto: Shutterstock.com

En kommune er blevet tvunget til at betale en erstatning på lidt over 17.000 kroner til en elev, der følte sig krænket over at blive båret ud af klasselokalet.

Hvor man i gamle dage ikke kunne sige noget til, at ens klasselærer tog godt fat i ørene på en eller gav et smæk med spanskrøret, så er tiderne helt anderledes i dag. Her skal lærerne nemlig være meget påpasselige, hvis det ikke skal ende med repressalier.

Det har en lærer måtte sande, efter at kommunen på hans vegne er blevet bedt om at betale 17.000 kroner til en krænket elev, som læreren valgte at bære ud af klasseværelset i flere omgange.

Eleven havde ikke opført sig ordentligt, og var meget højrøstet under lektionerne. Læreren så derfor ingen anden udvej end at tage fat i eleven og løfte ham ud af klasseværelset. Eleven vendte dog tilbage, og det gentog sig derfor flere gange, indtil eleven til sidst valgte ikke at vende tilbage.

Episoden skete i marts 2018, og mens rektoren på skolen mente, at lærerens handlinger var berettigede, så mente Børne- og Studenterombudsmanden noget andet. De mente, at eleven var blevet krænket, og derfor er det nu blevet besluttet, at eleven fra skolen i Malmø skal have 25.000 svenske kroner i erstatning fra kommunen, hvilket svarer til cirka 17.800 danske kroner.

Lærere krænker elever som aldrig før

Episoden med eleven der fik 17.800 kroner af kommunen, er dog langt fra den eneste. Den svenske avis Expressen, har undersøgt præcis hvor mange krænkelsessager mellem lærere og elever, der har været i løbet af de seneste fem år.

Tallene er meget overraskende, og det viser sig, at der er sket næsten en fordobling i antallet af anmeldelser. I 2013 var der 475 anmeldelser om krænkelse fra en skolelærer mod en elev, mens tallet i 2017 var helt oppe på 808. I den første halvdel af skoleåret 2018 var der 424 anmeldelser, og det tyder på, at der i 2018 blev foretaget endnu flere anmeldelser end året før.

Det er dog langt fra alle sager, som ender med, at eleven får erstatning. I 2013 var det 20 % af sagerne, der endte med, at eleven fik medhold i sin anklage, mens tallet i 2017 lød på 31 % af sagerne.

Hamid Zafar der er tidligere rektor på en skole i Göteborg og nu børne og uddannelseschef i Mullsjö kommune er meget overrasket over den udviklende tendens, og han frygter for, at lærerne kan blive skræmt for at handle i situationer, hvor de burde.

”Hvis ombudsmanden for børn og studerende altid lander i, at eleven er blevet krænket, og at skolen skal betale en bøde, så har vi et problem. Så ved læreren ikke længere, hvornår man har mulighed for at gribe ind og stoppe problemerne. Samtidig er læreren også ansvarlig for de øvrige børns sikkerhed,” fortæller han til Expressen.se.

I en anden episode blev en elev løftet væk fra en sofa af sin lærer, og det endte med at koste kommunen 10.000 kroner, som eleven fik krænkelseserstatning.

Læs også

Tragisk: Far var passager i bil, der dræbte 12-årig datter

 

Dagens Gossip