Mandefri-festival dømt for diskrimination - Nu skal den lukke

Skrevet af Henrik R

19/12/2018
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En festival hvor mænd var forbudt, er nu blevet gjort ulovlig. Ombudsmanden har vedtaget, at festivalen er diskrimenerende, og den kan derfor ikke fortsætte i samme omfang som tidligere.

Mest læste i dag

Det har ofte været det kvindelige køn, der har følt sig diskrimineret indenfor mange områder i samfundet, og det er ofte med rette. Et af de helt store emner har været indenfor løn, men for en kort stund er rollerne byttet om. En mandefri-festival i Sverige er nemlig blevet dømt skyldig i diskrimination, og det får Festivalen til at pakke sammen i 2019.

Den svenske komiker Emma Knyckare, var træt af de mange seksuelle overgreb og voldtægter, der fandt sted på festivaler rundt omkring i Sverige. Derfor valgte hun at starte en festival i Göteborg kaldet ”Statement Festival” hvor ingen mænd var tilladte.

Festivalen blev sidenhen anmeldt til ombudsmanden for diskrimination, og festivalen er nu blevet ulovlig. Det betyder, at Statement Festival der tidligere har haft bands på scenen som The Killers, Linkin Park og Travis Scott som hovednavne, ikke kommer til at finde sted i 2019.

Festivalen skriver i et åbent opslag på Facebook, hvor de er meget uenige i den dom, der er blevet fældet over dem.

”Hi Ombudsmand! Vi er blevet gjort bekendt med din afgørelse, og vi synes det er synd, at 5.000 kvinder, ikke-binære og transkønnede, der oplevede en livsændrende festival, skal have ødelagt det af et par enkelte cis-mænd. Succesen fra Statement Festival viser, at der har været behov for den, og beslutningen kommer ikke til at ændre på det faktum,”

Mænd blev begrænset til et lille område

Selvom festivalen kaldte sig ”mande-fri” så var det faktisk muligt for mænd at købe adgang til festivalen, ligesom der også befandt sig arbejdende mænd, der styrede teknikken, lyd og andre ting.

Fælles for de mænd var dog, at hvis de ville være på festivalen, så var de begrænset til et meget lille område, som blev kaldt ”Mande-boksen”, som blot var et lille område i backstagen.

En talsmænd for ombudsmanden fortæller, at de ikke har nogle beviser for, at der skulle være nogen, der er blevet diskrimineret i forbindelse med festivalen, men at overtrædelsen består i de udtalelser der blev fremsagt før festivalen og de ting, der er blevet skrevet på festivalens hjemmeside.

”Det er vigtigt at påpege, hvad en overtrædelse er. Dette er de udtalelser, der er blevet fremsat før festivalen fandt sted, og de ting, der blev skrevet på deres hjemmeside. Vi har stadig ikke kunne bevise, at nogen ville være blevet diskrimineret i forbindelse med gennemførslen af festivalen eller ved at være blevet afvist,” fortæller Clas Lundstedt ifølge den engelske avis Metro.