Medie: Politiet kan snyde med dødsårsager

Foto: Shutterstock.com

Sortes amerikaneres død i politiets varetægt kan ifølge flere rapporter blive holdt skjult eller forfalsket ved hjælp af en celle - og ikke sådan en man sidder fængslet i.

Diskrimination, raceforhold og politibetjentes drab på sorte amerikanere, har været et af de helt store samtaleemner i USA over det sidste års tid. Ordet ‘samtale’ er måske endda ikke det rigtige at bruge, da konflikten mellem støtter af borgerrettigheder og støtter af politi, endte i voldsomme, og til tider voldelige sammenstød og demonstrationer. 

Det hele blev for alvor skudt i gang, da den sorte amerikaner George Floyd, blev  myrdet af den, nu forhenværende Minneapolis-officer Derek Chauvin under en anholdelse.

Læs også

Uopklaret mysterium: 30 meter langt skelet fundet 800 meter under havets overflade

I første omgang så betjenten ud til at slippe uden nogle former for straf, hvilket i høj grad var med til at skabe vrede. Chauvin endte dog med at blive kendt skyldig i drabet, og derfor både fyret og fængslet. 

Men før dommen, i månederne mellem Floyds død og Chauvins dom, var der debat om, hvad der dræbte Floyd. 

Politiet, og Chauvins forsvarer hævdede nemlig, at den sorte amerikaner ikke var omkommet som et resultat af betjentens knæ på sin hals i ni minutter i træk, men i stedet døde på præcis det pågældende tidspunkt, som resultat af kroniske sygdomme - sikke et sammentræf.

Beviset var, at der var fundet arteriosklerotisk og hypertensive hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og seglcelletræk – og her er sidstnævnte detalje nøglen. 

Efter en række andre pludselige dødsfald af sorte amerikanere i politiets varetægt, har retsmedicinere på samme måde tilskrivet deres bortgang samme træk. 

Der er frygt for, at disse medicinske analyser bliver brugt som mørklægninger over forbrydelser begået af politiet selv - det skriver Unilad.

The New York Times har gennemført en undersøgelse af brugen af 'seglcelletræk' af eksaminatorer under obduktioner.

I deres resultater, har der været 46 andre tilfælde i løbet af de sidste 25 år, hvor samme årsag er blevet krediteret, eller nævnt som en vigtig faktor i en sort persons død, under politiets varetægt. Siden 2015 har der været 15 dødsfald med samme konklusion.

Dr. Roger A. Mitchell Jr., tidligere ledende retsmediciner for District of Columbia og nuværende formand for patologi ved Howard University College of Medicine, fortalte avisen:

"Du kan ikke lægge skylden på seglcelletræk, når der er et knæ på halsen, eller når der er et kvælertag, eller personen er bagbundet,"

Han tilføjede: "Du kan ikke sige ... Han er skrøbelig. Nej, det er og bliver et mord,”

Læs også

Sundhedsvæsen advarer mod bizar corona-behandling: Kan føre til andre sygdomme

I omkring to tredjedele af tilfældene, hvor dødsårsagen blev vurderet til at være den kroniske lidelse, havde folk enten været kraftigt fastholdt af politibetjente, blevet udsat for slag, pebersprays eller blevet skudt med en strømpistol..

Ifølge The Times, er denne form for celletræk tilstedeværelsen i en ud af 13 sorte amerikanere, og mediet sår derfor tvivl om hvorvidt de mange dødstilfælde rent faktisk skyldes dette træk, eller om der er tale om en form for nødløsning, politiet kan benytte sig af, hvis der bliver begået unødvendige mord.