Metaldetektor gør uhyre sjældent fund: Solgt for stor formue

Foto: Shutterstock

Beløbet er ny rekord.

En metaldetektor, der fandt Englands 'første guldmønt' nogensinde, har indbragt en stor formue efter at den blev solgt for en verdensrekord på 648.000 £, hvilket er 5,7 millioner danske kroner.

Det skriver Daily Mail.

Læs også

27-årig har tjent nok til at gå på pension: Nu deler hun sine tre bedste råd til at blive økonomisk uafhængig

Michael Leigh-Mallory fandt mønten på sin første metaldetekteringsudflugt i 10 år på landbrugsjord i Hemyock, Devon i september sidste år.

Kong Henry III-mønten, som blev anslået til at være fra omkring 1257 af William af Gloucester med guld importeret fra Nordafrika, måler lige under en tomme i diameter.

Der findes kun otte af mønterne - hvoraf de fleste er på museer - og denne menes at være den første, der er fundet i 260 år.

Opdageren var fuldstændig uvidende om møntens utrolige sjældenhed, indtil han lagde et billede af den på Facebook, og den blev opdaget af en specialist hos Spink auktionshus i London.

Henry III mønten er blevet sagt af numismatikere (møntspecialister) for at vise det første "sande" portræt af en engelsk konge på hans trone siden Vilhelm Erobrerens tid.

Der er kun otte af de mønter, der vides at eksistere, med næsten alle på museer.

Det opnåede et hammerslag på 540.000 £, med ekstra gebyrer, der altså tog det endelige beløb betalt af en privat britisk køber i værelset til 648.000 £.

Finderen deler udbyttet 50/50 med grundejeren, hvis jord mønten lå gemt under.

Det siges, at han vil bruge sin formue på sine børns fremtid.

Den vindende budgiver har til hensigt at låne mønten til et museum eller en institution.

Det er en verdensrekord for en Henry III-mønt, og også den mest værdifulde engelske middelaldermønt, der nogensinde er solgt på en auktion.

Gregory Edmund, specialist hos Spink & Son, sagde:

“Ikke kun står dette nu som det mest værdifulde enkelt møntfund i britisk historie, men også den mest værdifulde engelske middelaldermønt, der nogensinde er solgt på auktion.”

Læs også

Mand erklærer sig skyldig i stor kidnapningssag

 

Dagens Gossip