Norsk kvinde blev idømt otte års fængsel uden at vide det: Nu har sagen taget endnu en overraskende drejning

Foto: Shutterstock

En norsk kvinde opdagede først ni år efter domsafsigelse, at hun var blevet idømt otte års fængsel for narkotikaimport.

I dag blev en sag, som teknisk set har kørt i 12 år, endelig afsluttet, men hovedpersonen har kun kendt til sagen i cirka tre år. 

Det skriver norske NRK, som forklarer, at den tiltalte kvinde i sagen slet ikke vidste, at hun var blevet idømt otte års fængsel før ni år efter domsafsigelse.

Læs også

Nøgen mand kastede med sten og skabte stor utryghed i lille dansk by

Forvirret? Så læs med her. 

I 2010 beslaglagde det græske toldvæsen en kuvert med 34 gram hash, som var forsøgt importeret til landet. 

Kuvertens afsender var en norsk kvinde, som først i 2014 blev dømt for lovovertrædelsen, som i Grækenland - uanset mængde - giver hele otte års fængsel. 

Lige siden 2014 har Grækenland derfor forsøgt at få den norske kvinde anholdt og udleveret, så hun kan afsone sin straf, men det opdagede kvinden først selv i 2019, da hun forsøgte at stige ombord på et fly fra Bergen Lufthavn Flesland. 

Her blev hun nægtet at komme gennem paskontrollen, fordi hun i 2014 var blevet dømt for narkotikaimport; en oplysning, som mildest talt chokerede den norske kvinde. 

Siden da har en retssag, som skal afgøre, om kvinden skal udleveres, så hun kan afsone sin straf i Grækenland, kørt i det norske retssystem, og i dag blev den afsluttet ved retten i Bergen. 

Her fik den grædende kvinde den lykkelige nyhed om, at hun ikke skulle bruge de næste otte år af sit liv i et fængsel i Grækenland. 

Selvom retten anerkendte, at hun havde overtrådt loven, fandt landsretten nemlig ikke "betingelserne for udlevering" opfyldt. 

Har grædt i flere år

Kvindens forsvarer, Jørgen Riple, har forklaret, at kvinden har overtrådt loven, men at straffen er fuldstændig disproportional med lovovertrædelsen, og at det er grotesk, at kvinden er blevet idømt otte års fængsel uden at blive informeret om det. 

"Hun er en fantastisk person og mor, som, indtil dette skete, var i et godt job. Hun er knust. Jeg håber hun kommer sig over det," har han desuden udtalt og forklaret, at de sidste par år har været et mareridt for den unavngivne kvinde. 

Udover en frygt for at skulle afsone otte år i et græsk fængsel har kvinden nemlig også skulle melde sin tilstedeværelse hos det lokale politi i Norge to gange om ugen lige siden 2019. 

Dette for at sikre, at hun ikke stak af. 

Kvinden har forklaret, at hun i perioden har grædt konstant og haft store søvnproblemer, fordi hun var bange for at falde i søvn og misse sin aftale hos politiet, som så ville tro, at hun forsøgte at stikke af. 

"Det er ret sygt," har hendes forsvarer udtalt om hele situationen.

Læs også

Europæisk bedstemor blev anholdt for at smugle enorm mængde kokain til Bali: Nu skal hun skydes

 

 

 

 

Dagens Gossip