Når Donald Trump annoncerer ny politik, kommer det sjældent stilfærdigt. Og søndag aften var ingen undtagelse.
Via et opslag på sit eget sociale medie Truth Social varslede den amerikanske præsident et massivt opgør med, hvad han kalder urimeligt høje medicinpriser.
Og det er ikke småting, han lover. Ifølge Trump vil et dekret, han underskriver mandag, skære op til 80 procent af prisen på visse lægemidler i USA.
Det skriver Ekstra Bladet.
Præsidenten beskriver planen som et gennembrud for almindelige amerikanere:
“Vores land vil endelig blive behandlet retfærdigt, og borgernes sundhedsudgifter vil blive reduceret med beløb, man ikke før kunne have forestillet sig,” skriver han i opslaget, hvor han samtidig lover, at de nye priser vil slå igennem “næsten øjeblikkeligt”.
Dekretet – som Trump underskriver mandag klokken 15 dansk tid – vil ifølge præsidenten knytte de amerikanske medicinpriser direkte til laveste internationale niveau.
“Priserne på receptpligtig medicin og lægemidler vil næsten øjeblikkeligt blive reduceret med 30 til 80 procent. For at udligne vil priserne stige i resten af verden,” lyder det selvsikkert fra præsidenten.
Det er ikke første gang Trump forsøger at indføre et prisloft. Et lignende initiativ under hans første præsidentperiode blev standset af det føderale retsvæsen, efter brancheorganisationer i lægemiddelindustrien førte sagen til domstolene.
Denne gang håber præsidenten, at de nye rammer – og hans direkte pres på sundhedsmyndighederne – vil sikre, at planen gennemføres.
Ifølge det politiske medie Politico vil dekretet forpligte Medicare, USA’s statslige sundhedsordning for ældre, til at tage udgangspunkt i de laveste internationale priser ved indkøb af medicin.
Ifølge tænketanken Rand Corporation er det ikke uvæsentligt. Undersøgelser har vist, at visse lægemidler koster op til ti gange mere i USA end i lande som Tyskland, Canada og Danmark.
Blandt de mulige tabere i regnestykket er udenlandske lægemiddelproducenter – herunder danske Novo Nordisk. Novo tjener milliarder på det amerikanske marked, hvor blandt andet Ozempic og Wegovy, begge med det aktive stof semaglutid, sælges til høje priser.
I 2023 fik omkring 2,3 millioner amerikanere med Medicare adgang til et Novo-produkt med semaglutid. Hvis priserne presses markant ned, kan det få konsekvenser for virksomhedens profit i USA.
Præcist hvordan præsidentens dekret vil påvirke markedet – og hvor hurtigt priserne ændrer sig – står dog endnu uklart. Ifølge flere embedsmænd er implementeringen afhængig af både bureaukratisk og juridisk udredning. Det stopper dog ikke Trump i at hævde, at ændringerne vil træde i kraft “næsten øjeblikkeligt”.
Hvordan industrien og domstolene reagerer, bliver det næste store spørgsmål.