Ny lov indført: Børn på 12 år og under kan få aktiv dødshjælp

Skrevet af Nicolai Busekist

15/04/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ny lov er blevet indført, som betyder, at syge børn på 12 år og under kan få aktiv dødshjælp, men det kræver forældrenes tilladelse.

Dagens topnyheder

Regeringen i Holland har afsløret deres planer om at gøre aktiv dødshjælp lovligt for uhelbredeligt syge børn mellem et og 12 år, såfremt de får tilladelse fra deres forældre.

Fredag bekræftede den hollandske regering, at de har planer om at udvide landets eksisterende love om aktiv dødshjælp, så de fremover kommer til at omfatte uhelbredeligt syge børn i alderen et til 12 år.

De tidligere regler havde bestemmelser for spædbørn under et år samt børn over 12 år, men ikke for børn mellem disse aldre. Det skriver Daily Star.

I henhold til de nye regler vil aktiv dødshjælp kun være tilladt, hvis et barn lider uudholdeligt af en sygdom, ikke har noget håb om helbredelse, og hvis ikke palliativ behandling ville føre til lindring.

"Afslutningen af livet for denne gruppe er det eneste rimelige alternativ til barnets uudholdelige og håbløse lidelse," lyder det i en udtalelse fra den hollandske regering.

Forud for disse regler, var det muligt for børn ned til 12 år at anmode om aktivt dødshjælp, men kun i tilfælde af, at deres sygdom var uudholdelig og uden ende.

Tidligere betød loven også, at det var tilladt at yde aktiv dødshjælp til uhelbredeligt syge spædbørn op til deres første fødselsdag samt for børn på 12 år eller ældre.

Børn mellem 12 og 15 år skulle have deres forældres samtykke, mens børn på 16 og 17 år kunne anmode uden tilladelse, men skulle informere deres forældre.

I 2002 blev Holland det første land i verden til at legalisere aktiv dødshjælp under meget strenge betingelser.

Den seneste reform af reglerne blev besluttet efter en undersøgelse udført i 2019, der viste et behov for en mulighed for at afslutte livet for børn mellem et og 12 år, der lider 'uden håb eller uudholdeligt'.