Ny lov trådt i kraft: Denne slags hunde er nu forbudt

21/09/2023 10:54

Nicolai Steinicke

Udland
Foto: YouTube / OBS: Genrefoto
Foto: YouTube / OBS: Genrefoto
Nu er det slut.

Mest læste i dag

I Holland er en ny lov trådt i kraft, hvilket betyder, at det ikke længere er tilladt at avle på hunde med flade snuder. Det kan vi lære noget af herhjemme, mener Dyrenes Beskyttelse.

Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Flade snuder giver mange velfærdsmæssige komplikationer for dyrene. Både hunde, katte og kaniner lider under følgesygdomme som konsekvens af deres fremavlede og efterspurgte udseende.

I Holland har regeringen taget næste skridt for at højne velfærden blandt hundene. Fra den 24. august trådte et totalforbud mod avl af hunde med flade snuder i kraft. I praksis betyder det, at der ikke må avles på hunde, som falder i den røde kategori i en såkaldt trafiklysmodel.  

Der har været en overgangsperiode, hvor det har været tilladt for opdrættere at krydse hunde med flade snuder med hunde med længere næsepartier. Ambitionen var at give opdrættere mulighed for at skabe en ny generation af hunde med længere snuder, og dermed afhjælpe en del af de sygdomme og lidelser, som har fulgt med de flade snuder. Desværre benyttede kun få opdrættere muligheden, og derfor er der nu indført et totalforbud mod avl med korte snuder. Det kan vi lære af herhjemme, mener Dyrenes Beskyttelse.  

- I Danmark har hundene ingen beskyttelse mod menneskers ønske om flade snuder. Vi er derfor meget begejstrede for at se, hvordan Holland har taget skridtet videre og nu beskytter hundene med decideret lovgivning, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Håndhæves med bøder

Hollænderne har anstrengt sig for at undgå smuthuller i loven. Voksne hunde, der er blevet opereret for at forbedre deres velfærd, er også omfattet af forbuddet, da disse hundes eventuelle genetiske defekter stadig overføres til hvalpene.

De nye regler bliver håndhævet af den hollandske fødevare- og forbrugersikkerhedsmyndighed (NVWA). Hvis en opdrætter overtræder reglerne, kan det medføre en bøde på op til 1.500 euro, lyder det i en udtalelse fra det hollandske fødevareministerium. I de fleste tilfælde vil opdrætteren også blive tvunget til at stoppe avlen.

Hundene skal ikke lide for skønheden

I starten af juli, kom det frem at mange hunde med flade snuder lider af søvnapnø. Men lidelserne stopper ikke der. Hundene risikerer også andre tilstande som forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme. Det påvirker også immunforsvaret, hormonerne og stofskiftet i kroppen, hvilket er afgørende for livskvaliteten.  

- Vi ved, at de fladsnuede racer er meget populære og det er derfor afgørende, at der kommer regler for avlen, som kan højne dyrenes velfærd. Den flade snude er ikke naturlig, men skyldes at det naturlige udseende i århundrede er avlet væk. Det er gået særligt stærkt de seneste 50 år. Det er uansvarligt og uetisk, og vi har et ansvar for at give vores hunde de bedste forudsætninger for et godt liv, og i langt højere grad fokusere på sundhed og velfærd i avlen, siger Jens Jokumsen.

I Danmark er der en bemyndigelse i dyrevelfærdsloven, som giver ministeren mulighed for at lave særlige regler for avl af familiedyr.