Ny undersøgelse: Børn smitter lige så meget som voksne

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Man har længe ment, at børn smittede mindre end voksne, men nu viser et nyt studie fra Tyskland, at børn kan smitte ligeså meget som voksne.

En ny undersøgelse lavet af tyske viruseksperter konkluderer, at der ikke er nogen forskel i smitsomheden imellem aldersgrupperne.

Tyske viruseksperter, ledet af professor Christian Drosten i Berlin, advarer i en ny rapport om "ubegrænset genåbning" af børnehaver og skoler.

Det skriver dagbladet.no.

Læs også

Folketinget vedtager ny coronaaftale

Advarer mod åbning af skoler og børnehaver

Forskerne kom i deres undersøgelse frem til den konklusion, at der ikke var nogen stor forskel i smitsomheden aldersgrupperne imellem. Det betyder at børn godt kan smitte med sygdommen.

I undersøgelsen fandt de ud af, at den virale belastning hos unge ikke er signifikant forskellig fra den, der ses hos voksne med coronavirus sygdom.

Derfor går de nu ud med en advarsel:

”Baseret på disse resultater skal vi advare mod en ubegrænset genåbning af skoler og børnehaver i dagens situation. Børn kan være lige så smitsom som voksne,” skriver de tyske viruseksperter.

Allerede genåbnet i Danmark

Danmark åbnede allerede op for de mindste klassetrin samt børnehaver og dagplejer allerede den 15. april.

Børnehaver og skoler er blevet bedt om at opdele børnene i mindre grupper end normalt og begrænse kontakten på tværs af grupperne.

Læs også

Nu forberedes der på øget smitte: Nye retningslinjer igen

I Norge genåbnede man ligesom i Danmark – bare 5 dage senere den 20. april.

Stedfortrædende sundhedsdirektør i Norge Espen Rostrup Nakstad påpeger, at flere offentliggjorte undersøgelser har indikeret, at børn er underrepræsenterede i coronastatistikken, sandsynligvis fordi de har mildere symptomer end voksne og derfor er mindre testede.

”Selv blandt de børn, der testes, er der meget få mennesker, der har coronavirus-sygdom, men jo flere der har andre luftvejsinfektioner,” siger Nakstad.

Han understreger også, at børnene muligvis er mindre smitsomme fordi de har færre symptomer.

”Dog er børn muligvis ikke så smitsom som voksne, fordi de har mindre symptomer. Det er rapporteret fra andre lande, at 1 ud af 3 børn ikke har nogen som helst symptomer på coronavirus sygdom. Det er derfor sandsynligt, at disse børn ikke spreder virus i vid udstrækning, fordi de ikke hoster og nyser,” siger Nakstad.

Infektionsekspert: Undersøgelsen er solid

Den tidligere afdelingsoverlegen og infektionsbekæmpelseslæge ved OUS Ullevål, Bjørg Marit Andersen, påpeger, at dette også tidligere er vist i en stor undersøgelse fra Kina. Andersen mener, at genåbning af børnehaver og små skoler er en stor risiko for infektion, især i børnehaver.

”Den tyske undersøgelse er solid og godt udført med god statistik. Den angiver, hvad der tidligere blev antaget: at børn kan være lige så smitsomme som voksne,” siger Bjørg Marit Andersen, professor i infektionsbekæmpelse og hygiejne.

Det er siger lektor og infektionsbekæmpelsesekspert, Jörn Klein ved University of Southeast Norway, enig i.

”Den tyske undersøgelse viser, at den virale belastning hos børn ikke adskiller sig markant fra voksne. Der er lige så meget virus i et barns hals som hos en voksen,”

Klein påpeger dog, at den såkaldte virusdetektionshastighed, hvor ofte virussen detekteres, steg regelmæssigt med alderen på de studerede patienter. Dette skyldes, at test hovedsageligt er rettet mod symptomatiske patienter, hvilket er mindre almindeligt for børn.

Anbefaler professionel rengøring af skolernes legetøj

Bjørg Marit Andersen går ind for, at professionelt rengørings- og desinfektionspersonale skal sikre, at legetøj, tøj og andet udstyr rengøres mellem anvendelserne.

I dag bliver børnenes legetøj og andet udstyr rengjort af almene danskere. I de fleste kommuner er det frivillige medarbejdere, der har tilmeldt sig kommunens jobbank, som sendes ud for at rengøre legetøj.

Læs også

Matematisk model: Denne dag slutter corona-pandemien

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip