Nyt studie: Ruslands økonomi er lammet

Foto: Shutterstock

Den russiske økonomi har det lige nu meget hårdt, lyder det.

24. februar indledte Rusland sin invasion af Ukraine. Siden da har Rusland sønderbombet store dele af Ukraine, hvilket har kostet mange menneskeliv.

Rusland er også selv blevet sønderbombet med sanktioner fra Vesten. Det gælder i alt fra bankverdenen til russiske rigmænds aktiver i Vesten.

Læs også

Forfærdeligt angreb mod børnehave: 3 døde og 6 sårede

Sanktionerne har til formål at skade den russiske økonomi og i sidste ende begrænse muligheden for fortsat at bruge enorme ressourcer på krigen i Ukraine.

Den russiske rubel har tidligere i krigen styrt dykket og aktiemarkedet var ligeledes lukket ned i en periode. Og hvis man tror at de stigende energipriser har været godt for den russiske økonomi, så må man tro om igen.

Et nyt studie fra Yale University fortæller nemlig at den russiske økonomi lider hårdt.

- Det er tydeligt i vores analyse, at de mange virksomheder, der trækker sig fra landet, og sanktionerne katastrofalt har lammet den russiske økonomi. Ser man fremad, er der, så længe de allierede lande står sammen om sanktionerne, ingen vej ud af økonomisk glemsel for Rusland, konkluderer rapporten.

Siden invasionen begyndte i februar, har forskerne bag studiet registreret flere end 1000 virksomheder, der frivilligt har mindsket eller stoppet deres forretninger i Rusland.

Indtægtstabet fra disse virksomheder og deres investeringer i Rusland anslås til at være mere end 600 milliarder dollars, og på få måneder er årtiers integration i verdensmarkedet blevet annulleret.

- Det er ikke overraskende, at vi allerede ser det nu. Da man afskar dem muligheden for at importere varer, gjorde man det til en lukket økonomi, siger cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen til TV 2.

Læs også

Drama i Rema 1000: Har du set ham her?

 

Dagens Gossip