Overdødelighed blandt spædbørn ryster Skotland

Foto: Shutterstock.com

En undersøgelse er blevet iværksat i kølvandet på en stigning i antallet af nyfødte babyer, der er døde i Skotland.

Alarmklokkerne begyndte at ringe i Skotland, da antallet af dødsfald blandt babyer steg i september, skriver The Herald.

Læs også

Minkkommissionen: Mette Frederiksen valgte selv, hvornår kuverten skulle åbnes

Officielle tal afslører, at 21 skotske babyer døde inden for 28 dage af deres fødsel i september.

Tallet varierer som regel fra måned til måned, men i september lød raten på 4,9 pr. 1.000 fødsler. Det er et niveau, der ikke er set siden 1980'erne.

Stigningen medførte, at Skotlands neonatale dødelighed passerede 'kontrolgrænsen' for første gang i fire år, rapporterer The Scottish Sun

Disse kontrol- og advarselsgrænser blev indført for at advare om, når neonatale dødsfald forekommer på et uset højt eller lavt niveau, og om der er en særlig årsag til det.

Der er blevet udtrykt bekymring over pandemiens indvirkning på barselspleje og velvære, selvom det er første gang, der har været en unormal stigning i dødeligheden blandt babyer, siden pandemien brød ud.

Public Health Scotland arbejder sammen med den skotske regering og Scottish National Neonatal Network og Maternity and Children Quality Improvement Collaborative om at undersøge den unormale stigning i dødsfald blandt nyfødte.

Målet med undersøgelsen er at identificere eventuelle faktorer, der har forårsaget stigning i dødeligheden.

Ethvert resultat af denne undersøgelse vil blive inddraget i det nuværende forebyggelses- og forbedringsarbejde, lyder det.

"Hvert et dødsfald er en tragedie, og vores tanker går ud til alle, der sørger over tabet af én, de har kært," siger en talsmand for den skotske regering ifølge The Scottish Sun.

"I 2020 registrerede Skotland sit laveste antal neonatale dødsfald. Da antallet af spædbørnsdødsfald heldigvis er lavt, har den månedlige dødelighed en tendens til at variere."

"Vi samarbejder med PHS, Scottish National Neonatal Network og Maternity and Children Quality Improvement Collaborative om at forstå alle mulige medvirkende faktorer for at sikre, at vi fortsætter med at forbedre plejen for de mindste og sygeste babyer i Skotland."

Månedlige statistikker over neonatale dødsfald i Skotland er kun tilgængelige fra juli 2017 og frem. Den højeste dødelighed siden da, var i marts 2020, hvor raten lød på 3,7 pr. 1.000 fødsler.

Tal fra National Records of Scotland viser, at antallet af dødsfald blandt nyfødte har været faldende i de seneste årtier.

Tallene er faldet fra en gennemsnitlig rate på 4,7 pr. 1.000 fødsler i 1986 til 1990 til 2,2 pr. 1.000 fødsler i 2016 til 2020, skriver The Scottish Sun.

Globalt set er de mest almindelige årsager til neonatale dødsfald angivet som kvælning, infektion og præmaturitet.

Der er dog også andre faktorer, såsom forældre, der ryger under graviditeten, eller adgang til jordemødre og sundhedsbesøg, der angives som årsager til neonatale dødsfald.

Der er i øjeblikket ingen oplysninger om dødsårsagerne for de 21 babyer, der døde i Skotland i september.

"De seneste månedlige tal, der er blevet offentliggjort om dødsfald blandt spædbørn, som forekom i september 2021, viser, at antallet af dødsfald blandt babyer op til 4-ugers alderen oversteg den øvre forventede grænse," siger en talsmand for Public Health Scotland.

"Der er en række eksisterende processer, hvorigennem omstændighederne ved hvert dødsfald gennemgås, så enhver læring kan bidrage til fremtidig forebyggelse."

Læs også

4-årig drengs mor kollapser: Han hyldes for at tænke så hurtigt

"Da det samlede antal dødsfald blandt spædbørn, der forekommer hver måned, heldigvis er lavt, kan dødeligheden svinge fra måned til måned."

 

Dagens Gossip