Pablo Escobars 'liderlige kokainflodheste' smadrer økosystem i Colombia

Foto: Shutterstock.com

En flok ‘liderlige kokain-flodheste’ bragt til Colombia af narkokongen Pablo Escobar, ødelægger ifølge forskere miljø og dyreliv i det sydamerikanske land.

Når man er en kæmpe narkobaron, skal man tilsyneladende importere eksotiske dyr. Man ser ofte i film, at diverse konger af kriminalitet, har enten en løve eller tiger ved sin side, som et symbol på magt, men for Pablo Escobar, var det ultimative symbol på magt angiveligt flodheste. Det var hvert fald hvad han fik importeret.

Læs også

Knust kvinde: Veninde fravalgte brudepige grundet vægt

Udover, at man fristes til at sætte spørgsmålstegn ved dyrevelfærden i sådan et foretagende, har den beslutning også haft en stor indvirking på miljøet i Colombia - det mener en gruppe colombianske forskere hvert fald.

Ifølge forskerne er arten, der undertiden omtales som 'kokainflodheste',  og nedstammer fra fire dyr, der ulovligt blev smuglet ind i landet fra en amerikansk zoologisk have af den berygtede narkobaron i 1980'erne, i øjeblikket ved at overtage bestemt områder, og ødelægge de forhenværende økosystemer.

Siden Escobars død i 1993 har flodhestene fortsat med at trives i naturen, yngle vildt, og overtaget floder og søer omkring Escobars tidligere Hacienda Nápoles ejendom nær hans hjemby Medellín.

‘Kokainflodhestenes’ antal eksploderet til mere end 80, og miljøforkæmpere anslår, at med den hastighed antallet i øjeblikket vokser i, vil der i 2039 være omkring 1.400.

Og mens dyrene er blevet en populær attraktion blandt turister, der besøger området – især efter succesen med Netflix-serien Narcos – har flodhestene desværre vist sig at have en dårlig indflydelse for den lokale biodiversitet.

Som en 'invasiv art' uden naturlige rovdyr dominerer flodhestene nu områdets Puerto Triunfo-økosystem og tager ressourcer fra det lokale dyreliv. Tilsyneladende er selv deres afføring et problem; flodhestenes ekskrementer forårsager giftige alger, der vokse i de lokale floder og reducere ilt til indfødte fisk, fortæller VICE.

Alt i alt er det et problem, som eksperter siger, skal rettes, før det bliver endnu værre. Regeringen har forsøgt at sende forskere ind for at kastrere de mandlige flodheste for at forhindre yderligere avl. Det er dog ikke så let en opgave, og ifølge Unilad, er det kun lykkedes at, i gennemsnit, kastrere en flodhest om året. 

Medforfatter af den omfattende udnersøgelse af flodhestene, Nataly Castelblanco-Martínez udtalte til Vice:

“For mig er det, der er nødvendigt her, at beskytte og bevare integriteten af vores økosystem over en eksotisk art, selvom denne eksotiske art er super karismatisk og super sød,”

Castelblanco-Martínez mener, at en frasortering af omkring 30 flodheste om året ville sætte dem i stand til at reducere og i sidste ende eliminere arten, før de vokser til tal, der gør dem umulige at kontrollere.

Læs også

Frygter, at deres barn vil blive mobbet: "Min kone har valgt navnet til vores barn - og jeg hader det"

Selv om det kan være den smarte plan fra et miljømæssigt perspektiv, at slippe af med kokainflodheste, vil planen sandsynligvis stå over for stærk modstand ikke kun fra turister og dyrerettighedesaktivister, men også den enorme lokale økonomi, der er sprunget op omkring dyrene, med flere safariture og tjenester i Medellín, der er bygget op omkring flodhestenes popularitet.