Palæstinensisk skribent fjernet: Hentet af soldater kort efter CNN-interview

Foto: CNN/JalalAK_jojo/Twitter

En palæstinensisk skribent er blevet fjernet fra sit hjem i Sheikh Jarrah efter at have talt med CNN om israelske styrkers tvangsudsættelser.

Volden mellem Israel og Palæstina er steget i de seneste uger, hundreder er blevet såret, mens dødstallet også stiger - 83 mennesker er blevet dræbt i Gazastriben, herunder 17 børn - ifølge Unilad.

Læs også

DMI: Varmen er langt væk

Mohammed El-Kurd, en palæstinensisk forfatter og aktivist, der har talt om den forflyttelse, som Israel har håndhævet efter at han selv har oplevet den personligt, deltog i en udsendelse på det amerikanske medie CNN, for at drøfte den aktuelle situation i Gaza og Jerusalem. 

I interviewet diskuterede El-Kurd, hvordan folk er blevet tvangsforflyttet, og en video er nu dukket op af Israel Forsvarsstyrker (IDF) der gør præcis det samme mod ham, kort efter udsendelsen var overstået. 

Det er efterhånden meget svært at finde ud af hvad der er op og ned i konflikten, der synes at polarisere meninger i høj grad. Om man har sympati med den ene eller anden side, er for så vidt sagen uvedkommende, for optagelserne af El-Kurds tvangsudflyttelse er ikke en rar observation.

Se videon her.

Optagelserne viser Mohammed El-Kurd, der  bliver eskorteret væk fra sit hjem af israelske soldater. Hændelsen skete efter at to interviews El-Kurd medvirkede i, gik viral. 

I en af disse videoer spørger CNN-værten: "Støtter du de protester, de voldelige protester, der er brudt ud i solidaritet med dig og andre familier i din position lige nu?" Som svar spurgte El-Kurd: "Støtter De den voldelige besættelse af mig og min familie?"

Under interviewet bemærkede El-Kurd, at tvangsudsættelse af palæstinensere kan betragtes som "tvungen etnisk fordrivelse" på trods af Israels juridiske krav. Forfatteren drøftede også nøden for familier, der er truet af vold og mister deres hjem uden en chance for at appellere afgørelsen.

El-Kurd sagde i henhold til folkeretten, at Israel ikke har myndighed over det besatte Østjerusalem og ikke har magt til at smide palæstinensere ud af området.

I et andet interview med MSNBC, fortæller han at israelske styrker bruger deres "overherredømme og koloniale retssystem, til at lave hemmelige aftaler med organisationer til at tage vores hjem," - siger han og tilføjer: "Bare fordi det er lovligt betyder ikke, det er moralsk eller historisk korrekt. Det, der sker med os, er etnisk udrensning,”

Kort efter sine interviews blev El-Kurd set blive marcheret ud af Sheikh Jarrah-kvarteret af væbnede styrker. Han har selv senere, ved hjælp af sin twitter-profil bekræftet, at han er i god behold og ‘ikke-intimideret’. 

Optagelserne har blot pustet til den ild af diskussioner, der i øjeblikket drøfter lovligheden af de israelske tvangsforflytninger, og hvad der sker med palæstinenserne i denne situation. Mange er nu bekymrede over, hvordan flygtninge kan hjælpes i denne konflikt, hvor mange mennesker er blevet dræbt og mere end 390 mennesker såret på under en uge.

Tor Wennesland, FN's særlige udsending for fredsprocessen i Mellemøsten, opfordrede til, at volden blev stoppet, 

“Stop branden øjeblikkeligt. Vi er ved at eskalerer til en krig i fuld skala. Ledere fra alle sider må tage ansvaret for nedtoning af konflikten,”. 

Om det er et rigtigt og forkert i denne konflikt, er meget svært at vurdere, men man må bare håbe at ledere fra begge sider lytter til Wennesland, da ingen synes at få noget godt ud af den gamle konflikt.

Læs også

Teenager underskrev lejekontrakt uden at se bolig: Nu bor hun på pensionat