Piloterne faldt pludselig i søvn, mens flyet fløj videre: 28 minutter senere tager det en uventet drejning

Emil Martesen

15 uger siden

|

11/03/2024
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
28 minutter senere tager det en uventet drejning.

Dagens topnyheder

Da to piloter fra det indonesiske flyselskab Batik Air uventet faldt i søvn under en ruteflyvning fra Sulawesi til Jakarta den 25. januar, blev der kastet lys over et vigtigt aspekt af flysikkerheden: behovet for piloternes hvile.

Ifølge en foreløbigt rapport fra Indonesiens nationale sikkerhedsudvalg for transport (KNKT), som nyhedsagenturet AFP har fået adgang til, varede denne ufrivillige slummer i cockpittet omkring 28 minutter.

Det skriver det belgiske medie sudinfo.be.

Rapporten løfter sløret for, at den ene pilot ikke havde fået tilstrækkeligt med hvile natten før flyvningen, og det bidrog til en række navigationsfejl. Omtrent en halv time efter takeoff, bad kaptajnen sin co-pilot om tilladelse til at hvile sig, en anmodning der blev imødekommet.

Men desværre endte begge piloter med at falde i søvn, hvilket resulterede i, at flyet afveg fra sin planlagte rute.

Ved at vågne op og opdage, at flyet var på afveje, og at hans co-pilot også sov, handlede kaptajnen hurtigt: Han vækkede sin kollega, besvarede henvendelser fra kontroltårnet i Jakarta, og rettede flyets kurs.

Og heldigvis endte episoden uden yderligere dramatik, da flyet med de 153 passager og fire kabineansatte landede sikkert i den indonesiske hovedstad godt to timer og femogtredive minutter efter takeoff.