Raseri i det britiske parlament: "Boris må gå af"

Foto: Ritzau/Scanpix

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, er en presset mand i øjeblikket. Nu vil flere have, at han træder tilbage fra embedet.

Storbritannien er ligesom resten af verden hårdt ramt af coronavirus.

Landets leder Boris Johnson, har været udsat for meget kritik på det sidste.

Til en konference med det britiske erhvervsliv havde han virket uoplagt og omtalt Gurli Gris som landets helt store eksportvare, hvilket ikke blev mødt med bifald, men derimod undren.

Læs også

Statsleder: "Gurli Gris er lige mig"

Seneste problem for Boris er dog straks værre.

Videooptagelser fra julen sidste år viser nemlig en samling af topembedsmænd, som sammen med Boris Johnson holder julefest uden skyggen af social afstand.

Hele kritikken går på, at Storbritannien på daværende tidspunkt var i en komplet nedlukning, som ligeså var tilfældet her i Danmark.

Kritikkerne mener derfor, at denne dobbeltmorale ikke kan ses gennem fingre med.

I optagelserne griner nøgleembedsmænd, inklusive den daværende kommunikationsdirektør Allegra Stratton, om et 'fiktivt' parti, der ikke er socialt distanceret, og at 'ost og vin' 'ikke er i orden' på en falsk pressekonference. Det skriver Metro.

Lederen af Scottish National Party (SNP), Ian Blackford, mener derfor, at Boris Johnson bør gå af som premierminister. 

“Denne video er fordømmende og efterlader premierministeren med meget at stå til ansvar for. Da hver enkelt person i hele landet blev bedt om at blive hjemme for at beskytte NHS (National Health Service), holdt toppen af det konservative parti i stedet en julefest, som en højtstående medarbejder nu har bekræftet, "ikke var socialt distanceret". Hvis dette er sandt, så er premierministerens holdning uholdbar, og han skal straks afsætte sig selv.”

Interesseorganisationen Covid-19 Bereaved Families for Justice er også ude med skarp kritik af Boris Johnson:

“Der er simpelthen ingen ord til at beskrive, hvor oprørende og skamfuldt det er at høre Boris Johnsons team grine over at bryde de regler, de havde lavet, mens andre fulgte dem og kun kunne sige farvel til deres kære gennem en skærm.”

Tidligere tirsdag insisterede Boris Johnson på, at ingen regler blev brudt ved de påståede begivenheder - men gentog ikke en officiel afvisning af, at en fest fandt sted.

Læs også

Mette Frederiksen varsler pressemøde i aften: "Smitten er bekymrende"

I en video kan man se britisk politi lukke en forsamling på 40 mennesker ned 5. december sidste år. Samme antal, som angiveligt var forsamlet til Boris Johnsons fest.