Ruslands sidste kattelem kan snart være fortid: Vil koste adskillige milliarder

Foto: Shutterstock

Et nyt forbud kan gøre rigtig ondt.

Rusland er lige nu underlagt benhårde sanktioner fra Vesten. Det er en direkte konsekvens af krigen i Ukraine. Ønsket om at boykotte og svække den russiske økonomi indeholder dog også mange dilemmaer.

For eksempel ville et direkte importstop af olie og gas få priserne til at eksplodere endnu mere - man ville måske endda kunne se en forsyningskrise, som det netop er tilfældet med gas i Tyskland lige nu.

Læs også

350.000 danske lønmodtagere kan få flere tusinde kroner udbetalt

Et område, som hidtil har undgået sanktioner, er russisk guld. Det er et milliardforetagende, og derfor ikke uvæsentligt for den russiske økonomi.

Dog kan det snart være slut, for Storbritannien, USA, Canada og Japan vil nu forbyde import af russisk guld i et nyt forsøg på at ramme Moskvas evne til at finansiere krigen i Ukraine.

Det sker i forbindelse med G7-topmødet i Tyskland, skriver TV 2. I 2021 havde Ruslands guldeksport en værdi på cirka 1100 milliarder kroner. Det er næsten hele det danske statsbudget.

Ifølge Storbritannien, så er guldets betydning steget væsentligt siden invasionen. Det er det, fordi mange oligarker var hurtige til at sætte sine penge i netop guldbarrer for at undgå de vestlige sanktioner.

Samtidig siger den tyske forbundskansler Olaf Scholz, at diskussioner om et importforbud mod russisk guld er i gang og skal afholdes sammen med EU-partnere.

Et importforbud mod russisk guld kan altså ende med at blive en realitet, og det vil et hårdt søm i den kiste, russisk økonomi med tiden er ved at blive til.

Ifølge finansmediet Bloomberg har Rusland misset endnu en betaling på dets statsgæld til udenlandske investorer. Ifølge mediet betragtes misligholdelsen som statsbankerot.

Læs også

Thomas Blachmans kæreste smider alt tøjet

 

Dagens Gossip