Russisk skib tilbageholdt: Anklaget for "illegal eksport"

Foto: Erdem Sahin / Ritzau Scanpix

Tyrkiet har tilbageholdt et russisk fragtskib, som skal undersøges nærmere.

Tyrkiet har tilbageholdt et russisk fragtskib, da det skal undersøges nærmere. Skibet laster angiveligt 7000 tons hvede, men Ukraine anklager Rusland for at have stjålet hveden.

Det russiske fragtskib kommer fra den ukrainske havneby Berdiansk, der ligger ud til Det Azovske Hav. Byen er lige nu under russisk kontrol.

Læs også

Lidl går all-in med nyt tiltag: Vi er de første til at gøre det

- Det første kommercielle skib, der fragter forsyninger ud fra en russiskkontrolleret havn, siden krigen begyndte, lød det fra de lokale myndigheder efter sejren.

De fortalte, at hveden var på vej til ”et venligsindet land” – uden dog at sætte navn på. Man har til gengæld oplyst, at der er indgået aftaler om at levere hvede til Irak, Iran og Saudi-Arabien.

Fragtskibet nåede ikke længere end til den tyrkiske havn Karusu, der ligger ved Sortehavet lidt øst for Istanbul. Nu vil Tyrkiet undersøge skibet, efter at Ukraine altså har anklaget hvedelasten for at være stjålet.

Ukraine kalder det direke for ”illegal eksport af ukrainsk hvede”.

De nye myndigheder, som er udpeget af Rusland, mener dog ikke, at hveden er stjålet og dermed imod internationale regler. De siger, at hveden ombord på det tilbageholdte fragtskib er købt gennem frivillige aftaler fra lokale landmænd i det russiskbesatte område omkring Berdiansk, skriver det russiske nyhedsbureau TASS ifølge TV 2.

Ukraine har bedt Tyrkiet om at udtage prøver fra hvedelasten for på den måde at fastslå, hvor hveden kommer fra.

Ifølge den ukrainskes ambassadør i Tyrkiet, Vasyl Dodnar, forsøger Tyrkiet at opfylde de ukrainske ønsker om prøvetagning.

- De samarbejder fuldt ud. Skibet ligger i øjeblikket ved indsejlingen til havnen. Det er beslaglagt af de tyrkiske toldmyndigheder, siger ambassadøren.

Læs også

Rygterne om Putins helbred tager til: Falder i søvn midt i møde

 

Dagens Gossip