Skandale: Købte 340.000 ubrugelige coronatests i Kina

340.000 tests købt i Kina viste sig at være ubrugelige. Foto: Shutterstock

De mange tests skulle have sikret sundhedspersonalet i Spanien. Med en hurtig test ville man på bare 15 minutter kunne se, om man var smittet med coronavirus. Testen virkede bare ikke.

I Spanien havde premierminister, Pedro Sanchez beordret et større indkøb af hurtige coronatest. Den 'hurtige' test skulle på bare 15 minutter kunne fortælle, om du var smittet med coronavirus. Den fantastiske test var måske lidt for fantastisk. I hvert fald viste det sig, at den test, som det kinesiske firma Bioeasy har fremstillet, slet ikke levede op til Spaniens forventninger.

Det var den spanske avis, El Pais, der kunne afsløre, at købet af de hurtige tests, havde været lidt af et panikkøb. Så nu sidder den spanske regering med 340.000 tests, som de ikke kan bruge til noget som helst.  

De omtalte test har en følsomhed på 30% over for coronavirus. De skulle have haft en nøjagtighed på over 80%, hvis de skulle have haft en validitet i kampen mod virussen. Derfor advarer de spanske laboratorier, der testede testene, mod at bruge den. Der vil ved brug af testen komme så mange ​​falske negativer, at det slet ikke giver mening at benytte testen til noget som helst.

Den test, som anbefales af WHO, tager flere timer at gennemføre. Derfor havde det været et ønskescenarium, hvis det spanske sundhedssystem kunne have mulighed for at teste deres personale ofte og hurtigt. 

Også i Portugal har de købt 80.000 af de hurtige tests. 

Danmark skal teste 5.000 om dagen

I Danmark har man ikke købt nogle af de kinesiske tests. I stedet forsøger man at opgradere sine testkapaciteter. Således håber man, at der kan testes op mod 5.000 danskere om dagen. Indtil videre har testkapaciteten været på omkring 1.000 tests om dagen. 

For at følge WHOs anbefalinger skal man teste så mange som muligt. De lande, der tester meget, har lettere ved at inddæmme smitten, fordi de fange de smitte tilfælde, der er asymptomatiske.

Læs også

Forrykt: Corona-smittet beboer blev sendt tilbage til plejecentret

 

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip