Sundhedsminister advarer: Flyveforbud til jul for at stoppe ny coronavariant

Foto: Tino Plunert/DPA/Ritzau Scanpix

En ny coronamutation er dukket op, og frygten for, at den skal sprede sig kan føre til et flyveforbud til jul.

Frygten for en lockdown henover julen er opstået, efter de første europæiske tilfælde af den smitsomme og vaccineresistente Botswana-variant blev bekræftet i Belgien.

Læs også

Fodboldspiller kollapset under træning og bragt på hospitalet

Derudover advarer britiske eksperter om, at den smitsomme variant også allerede kan have fundet sin vej til Storbritannien.

Passagerer, der skulle flyve til Holland fra Sydafrika, fik forbud mod at stige ombord på flyet, eftersom landet har forsøgt at udelukke den variant, som forskere har beskrevet som den 'værste variant nogensinde'.

Sådan forholder det sig dog ikke i Storbritannien, hvor ankomne fra variantens epicenter i Johannesburg frit kunne gå rundt i lufthavnen i Heathrow blandt tusindvis af andre passagerer.

Flere passagerer afslørede, at de ikke blev testet eller spurgt om deres rejsehistorik, skriver Daily Mail.

Dem, der ankommer fra variantens epicenter i Johannesburg fortalte, at de ikke blev mødt af 'yderligere forholdsregler'. Andre forklarede, at de formåede at komme uden om forbuddet ved at flyve til andre lande og derefter til Storbritannien.

Storbritanniens sundhedsminister Sajid Javid har advaret om, at pandemien er 'langt fra ovre', efter at britiske eksperter indrømmede, at den nye variant allerede kunne være Storbritannien og true med en jule-lockdown.

I en dyster erklæring til parlamentsmedlemmerne i House of Commons fredag morgen, forklarede sundhedsministeren, at den nye B.1.1.529-variant udgør en 'væsentlig risiko for folkesundheden' og beskrev dens smitte- og vaccineundvigende evner som 'enorme international bekymring'.

Vaccinerådgiver, professor Adam Finn, udtalte tidligere sig om udsigten til genindførsel af lockdown, og advarede om, at folk skal forvente en 'ændring i restriktioner', hvis varianten spreder sig til Storbritannien.

Dr. Susan Hopkins, der er ledende rådgiver for det britiske sundheds- og sikkerhedsagentur (UKHSA), advarede om, at det var 'muligt', at varianten allerede er kommet til  Storbritannien.

Hun sagde, at folk 'ankommer hver dag' til Storbritannien fra lande, hvor varianten var blevet opdaget.

Omtrent 10.000 personer menes at være ankommet fra Sydafrika, hvor der er fundet flest tilfælde af den nye variant, i løbet af de seneste to uger.

Sajid Javid insisterede på, at ingen tilfælde af varianten er blevet bekræftet i Storbritannien. Han sagde desuden, at regeringen arbejder hurtigt, men med en 'høj grad af usikkerhed', ligesom han tilføjede, at boostere ikke kunne være vigtigere end nu.

Flere eksperter har udtalt, at hvis varianten spredes hurtigere og kan undgå nuværende vacciner, så 'vil den komme hertil'. Derfor er der blevet indført rejserestriktioner, der har til formål at 'bremse tingene med hensyn til potentiel indrejse i landet'.

B.1.1.529-varianten har mere end 30 mutationer, hvilket er det højeste antal i en variant og dobbelt så mange som i Delta. Det betyder, at den potentielt kan være vaccineresistent og mere smitsom. Den har forårsaget en 'eksponentiel' stigning i antal smittede i Sydafrika.

Læs også

Som et resultat af dette, har Sajid Javid udtalt, at flyvninger fra Sydafrika, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini og Zimbabwe vil blive suspenderet fra middag fredag, og at alle seks lande vil blive røde.

 

Dagens Gossip