Tjek din pung og sparegris: Mønter med disse detaljer er en formue værd

Skrevet af Emil Martesen

9 uger siden

|

14/03/2024
Foto: Shutterstock
Tjek din pung og sparegris.

Dagens topnyheder

Et hav af mennesker er slet ikke klar over, at deres hjem gemmer på skjulte skatte.

Og nu viser det sig, at noget så hverdagsagtigt som mønter i vores punge kan vise sig at være små formuer.

Det er nemlig ikke kun antikke møbler eller sjældne kunstværker, der kan indbringe en pæn sum penge – visse mønter kan også være værdifulde, især hvis de bærer særprægede kendetegn eller fejl.

Lauren Soukiassian fra sudinfo.be oplyser, at det netop er disse unikke detaljer, der kan gøre en almindelig mønt til et eftertragtet samlerobjekt. Fejl under prægningsprocessen, såsom et decenteret mærke, upræcist belægning, dårligt udførte prægninger, eller ekstra materiale på kanten, kan forvandle en simpel mønt til et sjældent og dyrebart fund.

Disse fejl opstår, når prægningsmaskinerne går i stykker eller oplever tekniske problemer under fremstillingsprocessen. Det sker, at nogle af prægningselementerne fejljusteres, eller at der opstår et teknisk problem, og nogle ufuldkommenheder bliver mere eller mindre tydelige.

Disse fejl bidrager til møntens sjældenhed og øger værdien af genstanden.

Og blandt de fejl, man bør holde øje med, er unormal afstand mellem stjernerne, fejl i indgraveringerne, forskudte mærker, eller dobbeltslag. Med et skarpt øje kan disse nuancer opdages, og man kan pludselig finde sig selv i besiddelse af en lille formue. Det kræver dog god belysning og måske et forstørrelsesglas for at spotte disse særheder, men jagten kan vise sig at være givtig.

Så næste gang du får nogle mønter i hånden, kan det være værd at give dem et ekstra kig – måske er du heldig at finde en skjult skat blandt småpenge.