Video viser plejehjemsansat skubbe dement borger på gulvet: Hun skriger af smerte

02/06/2022 08:45

Mathias Madsen

Udland
Foto: YouTube / Hanne Yam
Foto: YouTube / Hanne Yam
Et overvågningskamera har afsløret, at en plejehjemsansat løj, da hun forklarede, at en 88-årige dement dame brækkede sin hofte, fordi hun faldt.

Mest læste i dag

Den 66-årige plejehjemsansatte Jane Beverley Griffiths fortalte til sine kolleger på plejehjemmet i Cumbria i England, at den 88-årige, demensramte Matilda Connell var faldet af sig selv, men nu er sandheden kommet frem i retten. 

Her har optagelser fra to overvågningskameraer afsløret, at Griffiths i virkeligheden skubbede Connell og lod hende ligge på gulvet, selvom den ældre dame skreg i smerte og bad Griffiths om at "ringe til lægen."

Den ansatte havde fået til opgave at eskortere Connell til et andet rum, da den demensramte dame havde opført sig agressivt og "forvirret" og havde slået en anden beboer med sin håndtaske.

Foto: YouTube / Hanne Yam

På et klip fra overvågningskameraet i gangen kan man se, at det ikke gik helt nemt, da der opstår en smule håndgemæng mellem de to kvinder.

Foto: YouTube / Hanne Yam

Håndgemænget resulterer i, at Griffiths ender med at kaste Connells håndtaske ind i rummet, hvorefter hun skubber Connell ind i samme rum.

Foto: YouTube / Hanne Yam

Det får den ældre dame til at vælte.

Foto: YouTube / Hanne Yam

Da Connell vælter, skriger hun i smerte og beder Griffiths om at "ringe til en læge, hurtigt."

Den plejehjemsansatte har tidligere forklaret til sine kolleger, at Connell faldt af sig selv og "ikke bad om hjælp," men på overvågningsvideoerne kan man høre den ældre dame råbe på hjælp, hvilket Griffiths reagerer på ved at lukke døren, slukke lyset og gå lidt rundt i rummet. 

Senere kom andre ansatte den ældre dame til hjælp, og dagen efter skulle hun gennem en operation - som hun ifølge hendes pårørende potentielt kunne være død af - for at få en ny hofte. 

Siden ulykken har den ældre dame ikke været i stand til at gå uden hjælperedskaber. 

Den plejehjemsansatte blev efter gennemgang af overvågningskameraerne anmeldt til politiet, og retten har nu afgjort, at hun skal straffes med 19 måneders ubetinget fængsel. 

"Den første indskydelse var at beskytte dig selv. Overvågningsvideoer viser en anden handling end den, du beskrev. [...] Du har det svært ved at acceptere ansvaret for dine handlinger," udtalte dommeren ved domsafsigelse. 

"Gennem hele hendes liv har mor altid været en sød og omsorgsfuld person, som konstant sætter andres behov før sine egne," har Connells børn udtalt efter domsafsigelsen og uddybet: 

"På et tidspunkt i sit liv, hvor hun havde brug for specialiseret støtte, blev hun ladt i stikken. Overfaldet [...] viser en hårdhændet tilsidesættelse af mors sikkerhed og velbefindende."

De chokerende overvågningsvideoer kan ses ved at trykke her.