'Whistleblower' udtaler sig om rystende evakuering fra Afghanistan: Dyr blev prioriteret over mennesker

Skrevet af Mathias Madsen

08/12/2021
Foto: Twitter/@BritishSoldier
Foto: Twitter/@BritishSoldier
En tidligere ansat hos det britiske 'Foreign Office' anklager den britiske regering for at have et aldeles "kaotisk system" i forbindelse med deres evakuering fra Afghanistan i sommers.

Mest læste i dag

I sommers stormede Talibans tropper pludselig frem i Afghanistan, da USA trak sine tropper ud af landet, og d. 15. august overtog Taliban Afghanistans hovedstad, Kabul. 

Lufthavnen, Hamid Karzai International, blev pludselig omdrejningspunkt for adskillige landes evakuering af soldater, embedspersoner og lokale afghanere.

Hele verden fulgte med, da der blev spredt billeder og videoer af de kaotiske scener i lufthavnen, hvor tusindvis af mennesker prøvede at flygte ud af landet.

Der blev blandt andet berettet om folk, som hang fra landingsgearet på fly, der var ved at lette, og forældre som kastede deres små børn over pigtrådshegnet til soldater fra lande som Storbritannien. 

Den tidligere ansatte hos det britiske 'Foreign Office' (udenrigsministerie), Raphael Marshall, har, ifølge Unilad, siden afsløret den angiveligt kritisable måde den britiske regering håndterede evakueringen på. 

Marshall fortæller, at tusindvis af e-mails med anmodninger om evakuering er blevet registreret som "arkiveret" af den britiske regering, selvom mange faktisk slet ikke blev læst, det skriver The Guardian

Han påstår desuden, at flere parliamentsmedlemmer sendte e-mails, som gjorde, at Tom Tugendhat (formanden for det britiske 'Foreign Affairs Commitee'), klagede over 10 individuelle sager til 'Foreign Secretary' Dominic Raabs kontor. 

Tugendhat fik bekræftelse på, at hans klager var "under behandling", men Marshall påstår, at "ingen af sagerne er blevet behandlet endnu". 

Han udtaler desuden, at under 5% af de cirka 150.000 personer, som anmodede om evakuering, nogensinde fik hjælp. 

"Det er klart, at nogle af de efterladte siden er blevet myrdet af Taliban," udtaler Marshall ifølge Unilad. 

Han anklager desuden den britiske regering for, at Raab prioriterede folk med professioner såsom dommere over f.eks. vagter fra den britiske ambassade. Samtidig siger han, at folk fik anvist forkerte lokationer for evakuering, hvilket satte de folk, som skulle evakueres, liv i fare. 

Slutteligt anklager Marshall Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, for at have prioriteret evakuering af dyr over mennesker. 

"...de transporterede dyr, som ikke var i fare for at komme til skade, på direkte bekostning af ikke at kunne evakuere britiske statsborgere og folk i fare for mord, inklusiv tolke som havde arbejdet for den britiske hær."

Ifølge BBC var Storbritannien det land i verden, næstefter USA, som evakuerede flest personer fra Afghanistan i perioden 15. august til slutningen af måneden. Landet evakuerede cirka 15000 personer, herunder 5000 britiske statsborgere, 8000 afghanere og 2000 børn. 

Ifølge Udenrigsministeriet evakuerede Danmark i alt 988 personer fra Afghanistan, hvoraf 908 blev evakueret med danske fly, og 80 personer blev evakueret med andre landes fly.

Heraf var 386 af dem ansatte eller tidligere ansatte på den danske ambassade, inkl. deres familier, 226 af dem var tolke, inkl. deres familier, som havde samarbejdet med den danske hær, 58 af dem var udsatte fra afghanske NGO'er, som f.eks. menneskerettighedsforkæmpere, inkl. deres familier, 161 af dem var lokaltansatte af NATO, EU og FN, 107 af dem var danske statsborgere og personer med fast bopæl i Danmark, mens de resterende 50 hovedsageligt har fået lov at komme med efter et humanitært skøn under pres i lufthavnen i Kabul, selvom de ikke opfyldte kriterierne.