David Garmark afslutter fremragende krimitrilogi: Fortjener langt mere opmærksomhed

David Garmark har skrevet en fremragende krimitrilogi - Foto: Les Kaner

Udgivelsen af Rød Tåge var startskuddet til en serie, der gav David Garmark sit helt eget hjørne på den danske krimiscene. En serie om to efterforskere, der ikke ligner nogle andre og en serie, der inkluderer danske myter. Det er et miks, der fungerer så godt, at serien burde lægge sig på bestsellerlisterne ved hver eneste udgivelse.

Isoleret set får Hvidt Had fire flueben, men som seriens afslutning sniger den sig op på fem. Serien er nemlig så formfuldendt, at det ekstra flueben er fortjent.

Det danske krimimarked er fyldt med titler og forfattere. Der udgives et hav af gode krimier hvert eneste år. Alligevel adskiller Garmarks serie efter afslutningen sig fra de fleste titler og serier som et enestående og flot sammenhængende værk, der bliver afsluttet på en facon, hvor vi har ikke brug for flere bøger i serien. Det er en svær kunst.

Når roserne er givet, skal det noteres, at Hvidt Had ikke er seriens bedste bog. Dertil er krimiplottet ikke godt nok. Det starter ellers som lyn og torden med kvinder, der får stålet deres ufødte børn og i stedet får indopereret sten i maven. Syret og grotesk. Og starten på et plot, som uden tvivl havde fortjent mere opmærksomhed.

Max Munk og Merian Takano sættes på sagen, men deres private problemer hober sig op og overtager fuldstændig bogens forløb. Det, der kunne have været et fremragende krimiplot, bliver til en bi-historie i forfatterens forsøg på at samle alle trådene i den gennemgående historie.

For mens Merian kæmper med sin sygdom og Max forsøger at forene sig med sin nye datter og sin genfundne søster Leo, så mister man som læser interessen i krimiplottet. Udover det bliver Merian forstyrret af fortiden i et selvstændigt drevet biplot, som selvfølgelig har betydning for bogens udfald, men som tager for meget opmærksomhed fra bogens a-plot. Hvidt Had vil for meget på for kort tid, det kunne måske være løst ved at inkludere endnu en bog i serien.

Heldigvis er den gennemgående historie stærk og karaktererne er fremragende, hvorfor Hvidt Had stadig fremstår som en god afslutning på en eminent serie.

Hvidt Had kan købes hos alle boghandlere og streames på alle platforme. Start med Rød Tåge, hvis du endnu ikke har læst den.

David Garmark formår at skabe en protagonist, som man virkelig gerne vil holde af. Alligevel har han nogle lig i lasten, der får læseren til at tvivle på sin sympati for Max Munk. Hele tiden vakler sympatien på kanten, men det lykkes at skabe et bånd af velvilje mellem Max og læseren, der virker stærkere end den antipati, man nærer for ham. Det er forfatterarbejde, når det er bedst.

Med Merian har Garmark skabt en modsætning til sin protagonist. Sammen er de en fuldendt enhed, hvilket skaber en relation, som er svær at forene sig med, men som skaber en god dynamik i bogen. Det er sjældent, at en forfatter til genrelitteratur tør udfordre sine læsere med sine karaterer på den måde, som Garmark gør i denne serie.

Serien om Max Munk burde ligge på bestsellerlisterne, men da den er udgivet på et lille forlag, får serien ikke den opmærksomhed, den har fortjent. Det kan du rette op på ved at gå ned og bestille bogen hos boghandleren.

Har du ikke læst seriens første bøger anbefales det at starte med Rød Tåge. Hvidt had fremstår ikke som en bog, man kan læse uden at kende seriens to første bøger.

Læs også

Fuldt hus til Romy Hausmann: Fremragende thriller fra ny tysk krimidronning

 

 

 

Dagens Gossip