Aldrig før har man fundet en planet, der ligner Jorden så meget

Den nyopdagede planet ligner Jorden meget. Foto: Shutterstock

'Kun' 300 lysår fra Jorden er der fundet en interessant planet. Det er en jordlignende planet, der godt kan indeholde liv.

Det er NASA, der har gjort opdagelsen i gamle data fra et allerede pensionieret rumteleskob. 

Den jordlignende exo-planet kredset rundt om en stjerne i den såkaldte guldlok-zone, hvor temperaturen på planetens overflade er tilpas mild til at kunne indeholde flydende vand. 

Allerede i 2018 blev Kepler-teleskobet sendt på pension, men det var ikke alle data, der var gennemgået af forskerne. Den nye verden blev således opdaget, da ældre data blev gennemgået. 

Planeten var tidligere blevet kasseret af en computeralgoritme, der ikke fangede planeten. Som en del af ny forskning ville forskerne se på informationen i Kepler-dataene endnu engang, og her opdagede de den nye planet.

Af alle planeter, der tidligere er opdaget af Kepler-teleskopet, er denne planet den, der ligner Jorden mest med hensyn til størrelse og estimerede temperaturer. Andre planeter har måske været i samme størrelse eller temperatur, men det er første gang, at begge parametre opdages hos en planet, der ligger i guldlok-zonen.

Planeten ligger 300 lysår fra os, hvilket i rum-målestok er i vores nabolag.  Planeten er kun lidt større end vores jord og får omkring 75 procent af det lys, vi får fra vores egen sol. Det betyder, at temperaturen kan være den samme som her på Jordens. Det giver gode mulighed for at der kan opstå liv på planeten

Forskernes største bekymring er dog, at den nærliggende stjerne er en rød dværg, i modsætning til vores egen mere stabile sol. Røde dværge kan sende udbrud ud, der kan ødelægge ethvert potentielt liv, før det får hold i planeten.

Nu håber videnskabsfolk på, at de kan lære mere om planeten. De vil nu undersøge dens atmosfære og at få mere viden om dens størrelse og andre forhold for planeten.

"Denne spændende, fjerne verden giver os et større håb om, at en anden Jord ligger blandt stjernene og venter på at blive fundet," siger Thomas Zurbuchen, der er associeret administrator af NASAs Science Mission Directorate i Washington.

Læs også

Mystiske signaler fra rummet gentages hver 16. dag

 

 

Dagens Gossip