Britisk efterretningstjeneste: Muligt at Covid-19 stammer fra laboratorie i Wuhan

Foto: Shutterstock

Britisk efterretningstjeneste mener, at det er 'muligt', at pandemien er startet som følge af et udslip fra et forskningslaboratorie i Kina.

Muligheden for et udslip fra Wuhan Institute of Virology bliver efterforsket af efterretningsagenter. Amerikanske diplomater har desuden udtalt, at 'vi er et vådmarked eller udslip fra et biolaboratorie væk fra det næste spillover'.

Læs også

Bange for nåle? Intet problem: Forskere opfinder vaccine-plaster

Ifølge The Times benægter Beijing, at det skulle være tilfældet. Samtidig har kinesiske embedsmænd udtalt, at samarbejde er vigtigt. 

"Stilheden fra Wuhan er bekymrende. Vi er nødt til at åbne krypten og se, hvad der skete for at kunne beskytte os i fremtiden," fortæller parlamentsmedlem Tom Tugendhat, der er formand for Foreign Affairs Select Committee. 

"Det betyder at starte en efterforskning sammen med partnere fra hele verden og i WHO," fortsætter han. 

Vaccineminister Nadhim Zahawi sagde, at undersøgelsens betydning er altafgørende. Det skriver Sky News

"Jeg mener, at det er virkelig vigtigt, at WHO får lov til at foretage sin efterforskning uhindret af oprindelsen af denne pandemi, og vi bør vende hver en sten for at forstå hvorfor," sagde han. 

Den kontroversielle idé om, at pandemien kunne være forårsaget af et udslip fra et laboratorie, blev brugt af Donald Trump tidligt i pandemien. Af mange er det dog blevet afvist som værende en konspirationsteori. 

Men idéen er begyndt at cirkulere i de seneste uger, da flere amerikanske medier rapporterer, at en række forskere, der tidligere har været skeptiske, nu har sagt, at de er åbne over for muligheden. 

"Denne mulighed eksisterer bestemt, og jeg er fuldstændig tilhænger af en komplet undersøgelse af, om det kunne være sket," har præsident Bidens medicinske rådgiver Anthony Fauci sagt til det amerikanske senat. 

Præsident Biden sagde også, at han bad om en rapport om, hvordan virussen blev så udbredt, og ønskede at afgøre, om det 'kom fra menneskelig kontakt med et inficeret dyr eller fra en laboratorieulykke'. 

Det er dog vigtigt at påpege, at WHO fortsat mener at det er 'meget usandsynligt', at virussen startede på et laboratorie.

Læs også

Fly styrtet ned i Danmark: En person død

Den danske WHO-ekspert Peter Ben Embarek sagde, at et besøg på det pågældende laboratorie, der ligger et par kilometer væk fra vådmarkedet i Wuhan, hvor den første klynge af sager blev fundet, var sikkert. 

 

Dagens Gossip