Chokerende resultater: Er 'livsreddende' respiratorer i virkeligheden corona-dødsfælder?

På YouTube har den amerikanske skadestuelæge Cameron Kyle-Sidell advaret om brugen af respirator til at behandle covid-19. Det er ellers standardbehandling for de patienter, der har det værst.

Historien om, at der bare skal være nok respiratorer i sundhedssystemet, så ville alle klare sig, har været fortalt så mange gange, at langt de fleste er overbeviste om, at en respirator er kilden til den bedste behandling for covid-19. 

Behandling med respirator har været brugt i Kina og siden er det spredt sig til Europa og USA. Men det er ikke alle, der er overbeviste om, at respiratoren er den rigtige måde at behandle på, når sygdommen for alvor tager fat. 

På YouTube har en New York-baseret læge brudt protokollen og advarer nu om, at det er forkert at bruge respiratorer på den måde, som de benyttes på nuværende tidspunkt.

Læs også

Godt nyt fra dansk ekspert: Ny behandling 800% mere effektiv mod coronavirus

COVID-19 er ikke en lungebetændelse og skal ikke behandles som en

Den amerikanske læge har udtalt i en af sine videoer: "​'Jeg frygter, at forkert behandling vil føre til meget skade på meget kort tid. Covid-19 er ikke en lungebetændelse og bør ikke behandles som en."  

Videoen er set mange gange rundt om i verden, og selvom den amerikanske læge er en af de første sundhedsprofessionelle, der stiller spørgsmålstegn ved brug af respiratorer, så har diskussionen aldrig rigtig taget fat. Eksperter er dog begyndt at overveje, om den bedste måde at redde patienter på, måske er at mætte deres blod med ilt gennem en maske, og derved droppe respirator-behandlingen.

Det var angiveligt den behandling, som den britiske premierminister Boris Johnson modtog, da han kæmpede for sit livpå St. Thomas Hospital. 

Salg af respiratorer eksploderet men dødsraten i respirator er alarmerende

Fra starten af epidimien kom mange af verdens fremtrædende medicinske specialister, regeringer og politikere med deres bud på, hvad der skulle behandle covid-19. Her var det særligt fokus på respiratorer, der var det store spørgsmål. Det ledte til en verdensomspændende mangel på respiratorer, men rundt omkring i verden blev der fundet det nødvendige udstyr, så der var en nødplan klar til de patienter, der angiveligt skulle have brug for en respirator.

Desværre dødeligheden for dem, der behandles med en respirator så alarmerende, at behandlingen bør undersøges nærmere. En  britisk undersøgelse af 98 Covid-19-patienter, viste at to tredjedele af de, der blev behandlet i en respirator senere døde. Tallene er offentliggjort i en ny rapport fra National Intensive Care National Audit and Research Center. 

I New York viser de første tal, at op mod 80 procent af de patienter, der er i respirator aldrig kommer ud af den igen. Andre lande melder om samme tendens. Respiratorerne er ikke en behandling, som redder ret mange liv.

Dr. David Farcy, der ligeledes er læge og chef for det amerikanske akdemi for akutmedicin, advarer mod at bruge respiratorer. Alle hans patienter behandles i stedet med succes med hurtig tilstrømning af ilt fra et næserør eller en maske. 

"Vi er blevet udfordret på vores viden"

”Dette har udfordret alt, hvad vi troede på,” fortæller David Farcy. "For seks uger siden løb alle rundt og var klar til at intubere dig, og placerer dig i en maskine."

Hvorfor har det ændret sig? Flere læger arbejder ud fra den tese, at covid-19 er mere beslægtet med åndedrætsbesvær, som forårsages af mangel på ilt i ekstreme højder.

De kæmper for at optage ilt, men de har ikke lungebetændelse. Dr. Kyle-Sidell siger i sin video: "Det ser ud til at være en slags viralinduceret sygdom, der mest ligner højdesyge."

”Det er som om titusinder af mine kolleger i New York flyver i et fly i 10 kilometers højde og kabinetrykket langsomt falder. Patienterne udsultes langsomt for ilt. De patienter, jeg har set, ligner mest personer, der er kommet ned fra toppen af ​​Mount Everest uden at have tid til at akklimatisere sig. De ligner patienter på randen af ​​døden, men de ligner ikke patienter, der dør af lungebetændelse."

Behandlingen er forskellig

I tilfælde af en lungebetændelse er det espiratoren, der udfører det arbejde, som patientens muskler ikke længere kan gøre. Her er musklerne trætte. Men musklerne hos Covid-19-patienterhar det fint. De lider af iltproblemer ikke luftvejsproblemer. 

 

De amerikanske læger møder også medgang i Tyskland, hvor den tyske læge Dr. Luciano Gattinoni fra Tysklands medicinske universitet i Gottingen også advarer mod brug af respiratorer. 

 

Viden om brugen af respiratorer stiger hele tiden, og flere melder sig ind i koret om ikke at benytte respiratorer til behandlingen af covid-19.

Læs også

Lækket rapport afslører: Forsøg med corona-medicin virker

 

 

Dagens Gossip