Covid-19 forbindes nu med frygtet sygdom hos børn

Coronavirus opfører sig på uventede måder. Foto: Shutterstock

Kawasaki-sygdom skyldes en indtil videre ukendt bakterie eller virus. Den rammer primært børn og har et helt anderledes forløb end andre børnesygdomme. Nu forbindes Kawasaki-sygdom med covid-19.

Historierne om coronavirus har hidtil været, at børn går fri. Det er da også tilfældet, at langt de fleste unge smittede ikke udvikler et sygdomsforløb, der ender med indlæggelse. Nu alarmerer både britiske og australske læger dog omverdenen om, at coronavirus og sygdommen covid-19 muligvis kan forbindes til Kawasaki sygdom.

Britiske sundhedsmyndigheder har sendt advarsel til deres læger

Ifølge det britiske medie The Guardian har de britiske sundhedsmyndigheder udsendt en advarsel til alle børnelæger i Storbritannien. I advarslen skriver myndighederne bl.a. "I de sidste tre uger har der været en stigning i antallet af børn i alle aldre med en multisystem-inflammatorisk tilstand, der kræver intensiv pleje. Tilfældene er i London og også i andre dele af Storbritannien."

Den inflammatoriske tilstand er blevet identificeret hos børn både med og uden coronavirus, men tests har vist, at de fleste af patienterne har været inficeret med SARS-CoV-2-virus.

2.500 kroner i bøde for at vente på bussen

 

Mavesmerter og alvorlige hjerteproblemer

De nye intensive tilfælde hos børn drejer sig om en slags kombination af symptomer, der inkluderer mavesmerter og alvorlige hjerteproblemer. Nogle af de berørte børn har haft så alvorlige symptomer, at de er blevet indlagt på intensiv og enkelte har endda modtaget assisteret iltning, fordi de ikke har kunne trække vejret alene.

Det er uklart, hvor mange tilfælde, det drejer sig om, men ifølge The Guardian er myndighederne af den overbevisning, at det kommer til at dreje sig om et ikke ubetydeligt antal børn. Derfor har myndighederne sendt advarslen til alle børnelæger, og opfordrer dem til at sende alle børn med lignende symptomer på hospitalet. Uanset om symptomerne er milde. 

Tallene er stadig begrænsede

Selvom de britiske myndigheder er ude at advare børnelægerne om forbindelsen mellem covid-19 og Kawasaki-sygdom, så er data stadig begrænset. Kawasaki-sygdom er normalt farligere for asiatiske børn, men professor David Burgner fra Murdoch Children's Research Institute i Melbourne har ikke kunne finde nogle kinesiske undersøgelser, der indikerer, at antallet af tilfælde af Kawasaki-sygdom i Kina skulle være steget. 

Derfor maner han foreløbig til besindighed. 

"Det erkendes i stigende grad, at vovid-19 ikke har læst lærebogen om, hvordan den skal opføre sig som en åndedrætsvirus," siger professoren til The Guardian. "De voksne, der er blevet meget syge, dør i slutningen af deres anden uge omkring sygdomsuge. Patologiundersøgelser viser, at der sker mere i blodkarene i lungerne end i luftsækkene. Kawasaki-sygdom påvirker blodkarene. Så disse svære symptomer hos nogle børn er i tråd med tanken om, at denne virus er usædvanlig og medfører problemer i blodkarene."

Alligevel opfordrer professoren til, at ingen skal gå i panik. Kawasaki-sygdom er meget sjælden, og med behandling kommer børnene sig.

Undersøgelse: Coronavirus kan være luftbåren

 

 

 

 

Dagens Gossip