Undersøgelse: Coronavirus kan være luftbåren

Måske kan coronavirus spredes via luften. Foto: Shutterstock.com

Nature.com har netop publiceret en artikel, som indikerer, at SARS-CoV-2 kan spredes via luften. Hidtil har man ikke opfattet coronavirus som luftbåren, men den opfattelse skal måske revideres.

Det er ikke et hvilket som helst tidsskrift, der har lagt navn til en ny undersøgelse fra Kina. Det er Nature, der anses som et af de mest troværdige videnskabelige medier, der har valgt at offentliggøre en undersøgelse, der indikerer, at coronavirus potentielt kan sprede via luften som aerosol. 

Indtil nu har coronavirus ikke været opfattet som luftbåren, men den nye undersøgelse opfordrer til, at smittevejen for SARS-CoV-2 undersøges nærmere, så det kan slås fast, om smitten kan sprede sig via luften. 

Ifølge undersøgelsen, så er det særligt de steder, hvor der er mange folk samlet, at smitte via luften kan gøre sig gældende. 

"Andelen af luftbåren SARS-CoV-2 RNA i de fleste offentlige områder var ikke detekterbare på nær i to områder, der havde tendens til at være tætpakket med smittebærere," skriver de fire kinesiske forskere, Yuan Liu, Zhi Ning, Yu Chen, Ming Guo, i artiklen. 

Læs også

Ægtepar troede de drak coronakur - Manden mistede livet

Rengøring og desinfektion er vejen frem

En anden af artiklens konklusioner er, at rengøring og desinfektion er et effektivt middel også mod spredning i luften. Derfor er det helt essentielt, at alle områder, der har mange personer forbi i samme rum, bliver desinficeret løbende og rengjort ofte.

"Vores resultater indikerer, at ventilering af lokalerene, åbne rum og rengøring af beskyttende apparater og rette brug og desinficering af toiletfaciliteter meget effektivt kan reducere koncentrationen af SARS-CoV-2 RNA i luften. Fremtidige studier skal undersøge smittegraden af luftbåren virus," skriver de kinesiske forskere i deres artikel. 

Særligt toiletområderne er ramte

Det er måske ikke overraskende, at den luftbårne virus koncenteres i isolerede områder. Forskerne konkluderer i deres artikel, at koncentrationen af RNA i luften høj i toiletområder. Det indikerer endnu engang, at man skal være særlig påpasselig med rengøring og desinficering i disse områder.

Hvis koncentration af luftbåren RNA er høj, så er det ikke sikkert, at almindelige ansigtsmasker er nok beskyttelse. 

Når yderligere studier kan konkludere mere om smittefaren i forhold til luftbåren coronavirus, vil anbefalingerne angående værnemidler til særligt sundhedspersonale blive ændret. Indtil videre slår undersøgelsen udelukkende fast, at coronavirus kan findes i luften, og der vil være en risiko på tætpakkede steder eller hvor smittede opholder sig. Rengøring og desinficering af områderne afhjælper på risikoen.

Læs også

2.500 kroner i bøde for at vente på bussen

 

 

 

Dagens Gossip