Den ildelugtende sandhed: Derfor kan du lide dine egne prutter men er ved at dø over andres

Hvorfor er det, at dine venners prutter lugter forfærdeligt, mens dine egne dufter? Det får du svaret på her.

Du styrter ikke hen og åbner vinduet, når du har sluppet en vind på sofaen, mens du er alene hjemme, selvom det er en krydret en af slagsen. Men hvis din sidemand slår en prut, får du travlt med at komme væk og lufte ud, for det er ulækkert og ildelugtende.

Men hvorfor er det sådan?

Læs også

To ældre plejehjemsbeboere har fået coronavaccine-'overdosis'

ASAP Science, der laver videnskabelige videoer på bl.a. YouTube, har svaret, som faktisk handler om beroligelse og frygten for sygdom.

Hver dag bliver der slået 70 milliarder prutter på jorden, og ca. 10 af disse har din bagdel som afsender, afslører ASAP Science. Og fordi du er vant til dine egne prutter, lugter de beroligende og virker trygge, og måske får de lige frem en følelse af stolthed til at bruse frem i dig.

Dine prutter er lige som en form for personligt brand.

Helt modsat forholder det sig med andres gasudslip, her reagerer du med afsky og forfærdelse, og det skyldes frygten for sygdomme.

Den frygt stammer tilbage fra dengang, hvor mennesket ikke havde noget tøj på, for der kunne prutter sprede sygdomme og afsløre en smittebærer.

Læs også

Det vidste du ikke: Derfor skal du drysse kanel på din mad

Fx bakterien streptokokker, som kan give en ond omgang halsbetændelse, og det der er værre, kan bæres i en prut. Ifølge ASAP Science er det værst, hvis vi ikke, hvem, der har slået en stinkende prut - det skaber stor utryghed.

Du kan se videon, der forklarer det hele lige her:

 

 

Dagens Gossip